23-01-2013

Pimp my Cabbage: Savooiekool

Savooiekool: Alleen al voor de bladeren zou je het er mee doen. Prachtig groen, grillig met grove nerven, waarvan de bladen van buiten naar binnen steeds lichter worden, zowel qua kleur als qua smaak. Een plaatje onder de koolsoorten en daarom de moeite van het kopen en uitproberen waard. 


Maar is zo'n kunstwerkje op je bord ook lekker? Ik zou dit niet schrijven als dit niet het geval was. Het loont om te spelen en verschillende gerechten uit te proberen. Gelukkig is deze kool, net als andere koolbroertjes en zusjes, veelzijdig in gebruik. Van zichzelf smaakt het bitter, zoals zoveel koolsoorten, en de buitenste bladen zijn wat taai en hebben even bereiding nodig. Hoe verder naar binnen hoe milder de kool wordt. Ik maakte twee gerechten met deze smaragd onder de kolen, omdat ook deze kool alleen in 't groot komt. De donkerdere buitenste bladen gebruikte ik in een roerbak gerecht met ansjovis (een van de weinige niet-vegetarische 'zondes' waarop je mij bij het thuiskoken zult betrappen). De lichtere binnenste bladen roerbakte ik op improvisatorische wijze. Vandaag de ansjovis.

Savooiekool met ansjovis, chilivlokken en karwijzaad - naar recept van Merijn Tol uit delicious.magazine kerst 2012 (4 personen)


1 savooiekool, niet al te groot
4 teentjes knoflook, in plakjes
100 milliliter olijfolie
1 eetlepel gedroogde chilivlokken*
8 ansjovisfilets
1 eetlepel karwijzaad

Snijdt of trek de bladen van de kool. Verwijder de harde binnennerf uit de grote bladen en snijdt het blad zelf in repen. 
Verhit de olijfolie in een grote koeken- of hapjespan of wok en voeg de knoflook en chilivlokken toe. Bak deze in 1 à 2 minuten goudbruin. Draai het vuur laag en voeg de ansjovisfilet toe. Laat ze zachtjes smelten en voeg dan de kool toe. Eventueel met een scheut water. Roerbak de kool in 15-20 minuten beetgaar. Breng eventueel op smaak met zout. 
Verhit ondertussen een droge koekenpan en rooster hierin het karwijzaad 1 minuut. Stamp dit daarna even fijn met een vijzel. Roer de karwijzaad door de gare kool en serveer.  

Eet smakelijk!

* Het originele recept vraag om 5 peperoncini. Helaas heb ik geen mooie Italiaanse delicatessenwinkel in de buurt, dus heb chilivlokken gebruikt die wat makkelijker te krijgen zijn. Ik heb geen idee of dit de pittigheid van peperoncini benaderd, maar het is in ieder geval lekker!
    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten