04-01-2013

Ultimate Autumnal Curry

Als de blaadjes van de bomen vallen, het licht buiten steeds zeldzamer wordt, en de lucht zo koud wordt dat je wolkjes blaast weet ik dat het tijd wordt voor pompoen. Ookal kun je pompoen nu het hele jaar rond wel krijgen, voor mij hoort het echt bij de herfst & winter periode. Ieder jaar, als ik voel dat de zomer in de herfst verandert kijk ik verheugend uit naar het maken van deze prachtige zoet-pittige curry. Niet alleen pompoen, maar ook appel, nog zo'n typisch najaarsproduct, siert dit hartverwarmende gerecht. Met zoete rozijnen, aardse aardappel, pittige Indiase currypasta (deze zijn erg goed) en romige crème fraîche is dit een najaarsfeestje voor de smaakpapillen. Om even heerlijk mee op de bank te kruipen, wachtend op de eerste sneeuwvlokjes, of, bij gebrek aan winter, tot de eerste knopjes weer aan de kale takken verschijnen.


Pumpkin and Apple Curry - naar recept uit 101 Veggie Dishes (4 personen)


1 theelepel zonnebloemolie
1 grote ui, grof gesnipperd
 3 tenen knoflook, fijngehakt
800 gram geschilde pompoen, zaadjes verwijderd en in blokjes
500 gram aardappel, geschild en in blokjes
1 grote kookappel (bijvoorbeeld Jonagold of Goudreinet), geschild (optioneel), klokhuis verwijderd en in blokjes
2 eetlepel currypasta (mild of pittig)
1 theelepel kurkuma
2,5cm stukje gember, geschild en geraspt
2 laurierblaadjes
1 groentebouillonblokje (optioneel)
50 gram rozijnen
crème fraîche voor serveren
(naan)brood en/of gekookte rijst voor erbij

Verhit de olie in een grote (braad)pan. Bak de ui hierin in zo'n 5 minuten goudbruin. Voeg de knoflook, pompoen, aardappel en appel toe. Roer de currypasta, kurkuma, gember en laurier er doorheen. 
Voeg 600 milliliter water, met eventueel het bouillonblokje, de rozijnen en, naar smaak, zout & peper toe. Laat het geheel al roerende aan de kook komen. Doe het deksel op de pan en laat zachtjes 15-20 minuten pruttelen, tot de groenten gaar zijn.
Serveer in kommen met een schep crème fraîche erover. Lekker over basmatirijst en/of met naanbrood om in de curry te 'dunken'. 

Deze curry kan heel goed een dag bewaard worden. Voeg bij het verhitten wel wat extra vocht toe.

Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten