12-07-2014

Sla in de quiche

Quiche is heerlijk comfortvoedsel in elk jaargetijde. Met quiche kun je alle kanten op. Zo'n beetje ieder denkbaar restje eten kun je tot hartige taart omtoveren. Zo ook sla. Echt waar. Sla in de quiche transformeert de gebruikelijke salade (op)vulling tot een op zichzelf staande smaakmaker. Door de Little Gem te bakken komt het bittere in de sla uitgesproken naar voren. Ik vond het een fantastische ervaring. Quiche te zwaar voor de zomer? Juist niet, want ook op kamertemperatuur is quiche heerlijk en daarom heel geschikt voor een picknick in het park of aan het water. Koele witte wijn of gekoelde groene thee erbij en je hebt alle ingrediënten voor een geslaagde zomerdag. 

Quiche met sla, lente-ui en kaas - naar een recept van Hugh Fearnley-Whittingstall uit Veg! (6-8 personen)


Voor het deeg*
250 gram bloem
snuf zeezout
125 gram koude ongezouten boter, in kleine blokjes
ongeveer 75 milliliter koude melk
+ blindbakbonen

Voor de vulling
1 eetlepel olijfolie
3 of 4 kropjes Little Gem / kleine Romeinse sla, onderkanten eraf** en in kwarten
15 gram boter
2 bosjes lente-ui, boven- en onderkant eraf, in dikke ringen
100 gram harde geitenkaas (of andere sterk smakende kaas)
2 grote eieren, plus 2 eidooiers
200 milliliter slagroom
200 milliliter volle melk
zeezout en versgemalen zwarte peper

Zeef de bloem en het zout voor het deeg samen in een kom. Voeg de boter toe en wrijf deze met je vingertoppen door de bloem tot er een kruimelmengsel is ontstaan. Meng er scheutje voor scheutje de koude melk doorheen, tot het deeg in geheel wordt. Kneed het deeg tot een bal en verpak in keukenfolie en leg minstens 30 minuten in de koelkast. 
Verwarm een oven voor op 180 graden. Vet een quichevorm of springvorm van +/- 25 cm doorsnede in met olie of bakspray. Rol het deeg uit tot een grote ronde lap en leg deze in de vorm. Laat het deeg over de randen hangen. Leg er aluminiumfolie op en vul de vorm met blindbakbonen. Zet 15 minuten in de oven. Verwijder dan de folie en bonen, prik met een vork gaatjes in de bodem en zet nog eens 10-15 minuten in de oven. Snijd met een mesje het overbodige deeg van de zijkant. 
Maak de vulling. Verhit de olie op een middelhoog vuur in een grote koekenpan. Voeg de parten sla toe en strooi er zout en peper overheen. Bak ongeveer 5 minuten, draai 1 of 2 keer, tot de snijkanten goudbruin zijn. Voeg de boter aan het eind van de kooktijd toe, laat smelten en lepel over de sla. Verwijder de sla uit de pan en leg ze in de quichevorm.
Zet het vuur lager, voeg de lente-ui toe en bak zachtjes 5 minuten, zodat de ui zachter en iets goudbruin wordt. Verdeel de ui over de sla in de quiche. Verkruimel of rasp de kaas erover.
Klop de eieren, eidooiers, room en melk in een schaal door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Schenk dit mengsel voorzichtig in de quichevorm. Misschien heb je niet alles nodig. Zet de quiche 35 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Eet smakelijk!

* Je mag ook vals spelen en kant-en-klaar deeg gebruiken, maar je zult zien dat dit goedkoper is en ongeveer evenveel werk.
** Niet teveel, want de krop moet wel heel blijven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten