15-07-2014

Ready, steady, ...stirfry!

Als ik een ding heb geleerd over roerbakken in de afgelopen jaren dan is het dit: Preparation, preparation, preparation! Roerbakken moet snel. Ingrediënten moeten elkaar in snel tempo opvolgen, dus er is geen tijd om tussendoor even iets te snijden, te meten, te klutsen. Zorg dat je alles klaar hebt staan. Het enige wat je nog moet doen als je aan het bakken slaat is toevoegen. Meer niet. In de professionele keuken noemen ze dit heel mooi 'mise-en-place,' oftewel alles op zijn plaats zetten. Onthoud dit, lieve kokers, want het scheelt je heel wat aangebrande knoflook en te lang gebakken groenten. Goed, tante Viènna heeft haar opgeheven kookvingertje even streng heen-en-weer gezwaaid, maar wenst je nu veel roerbak-plezier.

Zomerse roerbak met gebakken eierrijst - naar een recept van Hugh Fearnley-Whittingstall uit Veg! (2 personen)


Voor de roerbakgroenten
1 middelgrote courgette
paar lente-uitjes, boven en onderkant eraf
50 gram spinazie, rucola, paksoi of andere zachte bladgroente
75 gram peultjes
75 gram erwten, vers of uit de diepvries, ontdooid
1 eetlepel zonnebloemolie
2 centimeter gember, geschild en fijngeraspt
1 teentje knoflook, geperst
1 groene chilipeper, van zaad ontdaan en fijngehakt
scheutje sojasaus
scheutje sesamolie
handje munt en/of korianderblaadjes*
1 eetlepel (zelf) geroosterd sesamzaad

Voor de eierrijst
1 eetlepel zonnebloemolie
150 gram gekookte basmati of pandanrijst
1 theelepel sojasaus
1 ei, losgeklopt

Snijd de groenten. Halveer de courgette in de lengte en snijd diagonaal in plakjes. Snijd de lente-ui in diagonale dikke ringen. Verwijder de harde steeltjes van de bladgroente die je gebruikt en snijd het blad grof. Zorg dat je alle ingrediënten verder klaar hebt staan.
Verhit een grote wok op middelhoog vuur en schenk de olie erin. Voeg als deze heet is de peultjes toe en roerbak deze 2 minuten, tot ze zacht beginnen te worden. Voeg dan al roerbakkend iedere minuut een volgende groente toe in deze volgorde: courgette, erwtjes, lente-ui, bladgroente. Houd het vuur hoog, zodat de vloeistof verdampt en de groente bakt, niet kookt. Blijf roeren, zodat er geen stukjes aanbakken. 
Doe als alle groenten zijn toegevoegd en geslonken, de gember, knoflook en chilipeper erbij. Roerbak nog 2 minuten en haal van het vuur. Schep in een schaal en schenk de sojasaus en sesamolie erover. Voeg de munt/koriander toe en de sesamzaadjes.

Veeg de wok schoon met een keukenpapiertje. Schenk de olie erin en zet op middelhoog vuur. Voeg als de olie heet is de rijst toe en roerbak deze op vrij hoog vuur tot de rijst is bedekt met een laagje olie en heel heet is. Duw de rijst naar de zijkant van de wok, zodat je een gat op de bodem krijgt. Roer de sojasaus door het ei en schenk dit op de bodem van de wok. Zodra het ei begint te stollen, schraap je het van de bodem en roer je het door de rijst. Blijf zo doorgaan tot het ei gaar is en verdeeld is over de rijst.
Dien de rijst op met de groenten. Zet eventueel sojasaus en sesamolie op tafel als extra smaakmaker. 

Eet smakelijk!

* Hugh Fearnley-Whittingstall is gek op munt in zijn aziatische gerechten, maar dat kan mij niet zo bekoren. Vandaar mijn suggestie om koriander te gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten