29-07-2014

Zomersaladefeest!

Zomer is saladetijd. Je wilt fris eten en niet teveel moeite doen, want het is zo warm dat je arm optillen al zweetdruppels kost. Maar om nu iedere dag alleen met simpel sla, tomaat, komkommer en (feta) kaas salade te bereiden, daarvoor ben ik teveel kookgek. Dus zelfs voor de salade sloof ik me graag een beetje uit. Meestal met erg lekker resultaat, dus dan wordt het gezweet in de keuken in ieder geval beloond. Als koks die je waardeert gaan dwepen met andere koks die je waardeert, krijg je de onderstaande salade. Hugh Fearnley-Whittingstall prijst de druiperige dikke dressings van Yotam Ottolenghi en dat inspireerde hem tot dit recept. Het resultaat is om van te watertanden. Kijk of je twee kleuren courgette kunt vinden, dan ziet het geheel er ook nog eens zeer kleurrijk uit op je bord.

Haricots verts en courgettesalade met tahinidressing - naar een recept van Hugh Fearnley-Whittingstall (4 personen)


Dressing
1/2 teentje knoflook, tot pasta gestampt, met een snufje zout
2 eetlepel lichte tahini
fijngeraspte schil en sap van een 1/2 citroen
sap van 1/2 sinaasappel
1/2 theelepel heldere honing
2 eetlepels olijfolie
zeezout en versgemalen zwarte peper

Salade
2 eetlepels olijfolie
3 middelgrote courgettes (+/- 400 gram) in dunne plakjes
sap van 1/2 citroen
1 rode chilipeper, van zaden ontdaan en fijngesneden
ongeveer 125 gram haricots verts, puntjes eraf gesneden
4 volle handen gemengde sla
10 zongedroogde tomaten, eventueel uit olie, in reepjes
10 kerstomaten, gehalveerd
handvol munt, fijngesneden

Maak eerst de dressing. Doe de knoflook in een schaaltje met de tahini, citroenschil en sap, sinaasappelsap, honing en wat versgemalen zwarte peper. Roer goed door elkaar. Als de dressing te dik wordt, kun je wat water erdoorheen roeren. Het resultaat moet een romige druipende dressing worden. Roer dan de olijfolie erdoor. Proef en breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
Verhit voor de salade de olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op vrij hoog vuur. Bak hierin de plakjes courgette in gedeelten een paar minuten aan elke kant, totdat ze zacht en bruin zijn. Schep ze in een schaal en ga door tot alle plakjes gebakken zijn. 
Meng dan zout, peper, citroensap en chilipeper over de courgette en schep goed door elkaar. 
Breng ondertussen een pan water aan de kook. Doe de haricots verts erin, breng het water weer aan de kook en blancheer ze 1 minuut. Giet af en dompel ze in, of spoel ze af met, koud water. Giet weer af en dep ze droog met een schone theedoek. Voeg ze toe aan de courgette. 
Stel de salade samen door eerst de slabladeren op een schaal of op apart borden te verdelen. Schep daarop de courgette en haricots verts, de tomaten en munt. Besprenkel het geheel met tahinidressing en dien op. 

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten