26-08-2014

Zomerkoning

Het kan nog. Als de zon plots opduikt tussen de wolken en je aan de warmte voelt dat het nog even zomer is, kun je met wat goede wil en een passend recept het zomergevoel nog even vasthouden. Want eigenlijk wil je nog niet van het salade-weer af. Nog even genieten van het vele fruit waar je straks weer een jaar op moet wachten. Zoals de aardbei. Dat deze kleine rode koning ook erg lekker is in hartige salades kun je, als het zonnetje dat nu door mijn raam naar binnen schijnt nog even de illusie van een warme zomerdag vasthoudt, vandaag proberen. Ren naar de winkel voor die laatste echt lekkere aardbeien en vier nog even de zomer.

Couscoussalade met avocado en aardbeien - naar een recept uit Foodies, juni 2014 (4 personen)


zout en versgemalen zwarte peper
8 eetlepels olijfolie
250 gram couscous
3 wortels
1 ui
60 gram pijnboompitten
2 eetlepels suiker
2 citroenen (liefst biologisch)
1 bosje bladpeterselie
350 gram aardbeien
1 avocado (ongeveer 250 gram)

Breng in een kleine pan 300 milliliter water met 1/2 theelepel zout en 1 eetlepel olie aan de kook. Roer de couscous erdoorheen, neem van het vuur en laat afgedekt 5 minuten wellen. Maak de couscous los met een vork. 
Schrap de wortels, was ze en snijd ze klein. Pel en snipper de ui. Rooster de pijnboompitten een paar minuten in een grote droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Neem uit de pan. Verhit 1 eetlepel olie in de pan en bak er 2-3 minuten de wortel in. Voeg de ui toe en bak nog 2 minuten langer. Bestrooi met 2 eetlepels suiker en bak nog een paar minuten zodat de groenten karamelliseren. Neem van het vuur en breng op smaak met zout en peper. 
Was de citroenen met heet water, wrijf droog en rasp de schil. Halveer de citroenen en pers het sap er uit. Roer de citroenschil, sap, zout en peper door elkaar in een kommetje. Klop er 6 eetlepels olie doorheen. 
Was de peterselie en schud hem droog. Pluk de blaadjes van de takjes en hak ze grof. Maak de aardbeien schoon en snijd ze klein. Halveer de avocado en verwijder de pit. Lepel het vruchtvlees uit de schil en snijd in blokjes. Meng alle saladeonderdelen met de dressing en laat even rusten om de smaken in te laten trekken. Proef, en breng eventueel verder op smaak. Serveer!

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten