22-09-2015

Torentjespasta

Altijd leuk als je lokale supermarkt een onbekende groente in de aanbieding gooit. Toch maar eens proberen, denk ik dan. Deze week was dat romanesco. Deze kruising tussen bloemkool en broccoli ziet er grappig uit; groen met spitse torentjes. Maar wat doe je er mee? En hoe smaakt ie? Gelukkig biedt even googelen vaak snel een antwoord op die vragen en héél véél recepten. De laatste tijd volg ik de Groene Meisjes, twee vegan-food bloggers die ook nogal wat maatschappelijk thema's, interessant self-help boeken en andere onderwerpen behandelen op hun blog. Daar kwam ik een supersimpel pasta gerecht tegen met romanesco. Van hun vegan-versie heb ik een vega-versie gemaakt, met hier en daar wat aanpassingen. Het is enorm makkelijk te maken, want je kook de groenten met de pasta mee. En romanesco blijkt een lekkere groente. Net iets frisser dan bloemkool, dus erg leuk om een keer te gebruiken. Maar bij gebrek aan romanesco zou bloemkool een goed alternatief zijn. Smullen! 


Romige pasta met romanesco - naar een recept van De Groene Meisjes (2 personen)


150-200 gram (volkoren)pasta (bijvoorbeeld fusilli)
1 halve romanesco** in roosjes
1 eetlepel zonnebloem of maïskiemolie
1 uitje, gesnipperd
125 gram champignons, in plakjes
75 milliliter slagroom
zout
versgemalen zwarte peper
Parmezaanse kaas

Zet een ruime pan water op voor de pasta en de groenten. Voeg zodra het water kookt de pasta toe en kook deze volgens de aanwijzing op de verpakking. Kook in de laatste 5 minuten de romanesco mee.
Verhit ondertussen de olie in een flinke koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui hierin glazig, in zo'n 3 minuten. Voeg de champignons toe en bak mee tot deze donkerder kleuren. Schenk de slagroom erbij, zet het vuur laag en laat een beetje inkoken. Breng op smaak op zout en peper.
Giet de pasta en groenten af. Doe bij de champignons in de koekenpan en roer alles door elkaar. Serveer in diepe borden, bestrooid met Parmezaanse kaas.

Eet smakelijk!

* door veganisten gebruikt als een kaasvervanger; ik heb het wel in huis, maar nog nooit gebruikt!
** de kolen die ik tegenkwam waren lang niet zo groot als een bloemkool, dus een halve kool is niet héél veel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten