08-07-2014

Het basilicum wonder

Als ik basilicum ruik, een eerste vleug, dan schrik ik altijd even. Zo'n intense geur. Haal je hand eens door een basilicum plant en de geur lijkt te ontwaken, is ineens overal, overheersend. Pas na de eerste schrik, die even je zintuigen wakker schudden, ruik ik de potentie. Vaak herinner ik me gerechten. Een salade caprese, met mozzarella en tomaat, een simpele tomatensaus of een prachtige Toscaanse broodsalade. Wat al lekker is wordt nog lekkerder met basilicum. Zo ook de maagdelijke bloemkool. Deze soep is een klein wonder. Minimale ingrediënten, maximale smaak.  

Bloemkool pesto soep - naar een recept van Isa Chandra Moskowitz uit Appetite for Reduction (4 personen)


1 theelepel olijfolie
4 tenen knoflook, geperst
1 kleine bloemkool (ongeveer 500 gram), bladen verwijderd en in roosjes gesneden
1 liter groentebouillon
1/2 theelepel zout
versgemalen zwarte peper
1 eetlepel arrowroot poeder*
+/- 15 gram basilicum blaadjes, plus extra voor het garneren
6 theelepels geroosterde pijnboompitten

Verhit een grote pan op een middelhoog vuur. Bak de knoflook ongeveer 1 minuut in de olijfolie. Zorg dat het niet verbrand. Voeg de bloemkool toe, 750 milliliter bouillon (!), zout en versgemalen zwarte peper. Doe het deksel op de pan en breng aan de kook. Kook, onder af en toe roeren, zo'n 10 minuten, tot de bloemkool zacht is. 
Klop ondertussen de arrowroot door de overgebleven bouillon tot deze is opgelost. Zet het vuur lager, zodat de soep langzaam kookt en meng het arrowroot/bouillon mengsel er doorheen. Kook nog zo'n 5 minuten tot de soep is ingedikt. Voeg de basilicum toe en haal de pan van het vuur. 
Gebruik een staafmixer om de soep tot een zachte, romige massa te pureren. Proef voor eventueel extra zout. Serveer de soep gegarneerd wat basilicumblaadjes en daar bovenop de pijnboompitten.

Eet smakelijk!

* Arrowroot is een bindmiddel te koop bij de natuurwinkel. Gebruik eventueel maïzena.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten