02-09-2014

Under a Tuscan Sun

Tijd voor nieuwe skills! De vakantie is voorbij. Of misschien heb je, net als ik, doorgewerkt en nog een vakantie voor de boeg. Maar het excuus dat het te warm is om te koken kun je moeilijk nog gebruiken. Hoewel, vandaag schijnt de zon weer volop door het raam naar binnen, maar gelukkig past deze salade helemaal bij dit laat zomerse. Voor deze rijke salade rooster je paprika. Als je dit nooit eerder gedaan hebt, heb je iets gemist. Roosteren brengt een zachte zoetheid in paprika naar boven waarvan je niet wist dat deze bestond. Het contrast met rauw is enorm. Persoonlijk vond ik het een verschrikkelijk klusje, maar oefening baart kunst en als je de techniek door hebt, wordt het steeds makkelijker. Zo worden al die geroosterde paprika recepten die je vroeger ontweek ineens een fluitje van een cent. En deze salade wil je eigenlijk heel vaak eten, dus het is waard om het roosteren niet na een eerste mislukte ,of veel te lang durende, poging op te geven. Doorzetten wordt beloond. Als je eenmaal een hap neemt, doe dan je ogen dicht en waan je even in zonovergoten Toscane. Golvende heuvels, aardse kleuren, grove olijfbomen en natuurlijk de smaken van de Italiaanse keuken.

Toscaanse Broodsalade - naar een recept uit 101 Veggie Dishes (4 personen)


2 rode paprika's, zaden verwijderd en in kwarten
2 gele paprika's, zaden verwijderd en in kwarten
1 ciabattabrood (vers of afbak)
6 eetlepels goede kwaliteit olijfolie
3 eetlepels rode wijnazijn
2 tenen knoflook, geperst
6 rijpe roma (of pruim) tomaten, in grove stukken
50 gram kappertje, uitgelekt
50 gram zwarte olijven (eventueel gemarineerde)
handje basilicumblaadjes, gescheurd
2 eetlepels geroosterde pijnboompitten

Zet de grill in de oven op een hoge stand. Leg de paprika's hieronder en gril deze tot de schil zwart ziet en de paprika's zacht zijn. Haal de paprika's uit de oven doe ze in een plastic zak, bij voorkeur met een sluiting die je dicht kunt drukken. De stoom die in de zak ontstaat zal de velletjes van de paprika losser maken.
Ondertussen rooster je het brood in de oven krokant. Scheur of snijd het in stukken. Maak een dressing door de olijfolie, rode wijnazijn en knoflook door elkaar te kloppen. Voeg eventueel zout en peper toe en zet even weg. 
Haal de paprika's uit de zak en verwijder het vel. Snijd in grove stukken. Doe samen met het brood in een saladekom. Voeg de tomaten, kappertjes, olijven, basilicum en pijnboompitten toe. Meng de dressing er doorheen. Serveer meteen, eventueel met een een stuk zachte geitenkaas of rijpe brie.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten