25-10-2014

Melancholisch soepje

Herfst wordt altijd geassocieerd met paddenstoelen, terwijl deze aardse lekkernijen al in de zomer volop verkrijgbaar zijn. Misschien is het juist de aardse karakter, het feit dat ze vooral groeien op donkere plekken waar bomen en (gevallen) loof langzaam aan het afsterven zijn, waardoor ze juist in dit najaars-getijde opvallen en aandacht krijgen. Het is een bijna melancholisch organisme. En melancholie past beter bij de herfst, wanneer de wereld om je heen zich langzaam opmaakt voor de kale en koude winterperiode, dan bij de zomer die nog vol warmte en zon is. Tijd voor een melancholisch soepje dus. Gedroogde porcini, of eekhoorntjesbrood, is ideaal om een snelle en smaakvolle paddenstoelenbouillon van te maken. Wat tomaat en bladgroenten en je hebt een warme soep om op een ideale manier het begin van de koude dagen in te luiden. 

Soep van kikkererwten, snijbiet en porcini - naar een recept van Hugh Fearnley-Whittingstall uit Veg! ( 4 personen)


30 gram gedroogde porcini / eekhoorntjesbrood
30 gram boter
3 eetlepels olijfolie
1 kleine ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
400 gram passata of 400 gram pruimtomaten uit blik, in stukjes, zonder steelaanzet en vel
400 gram kikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt
1 takje rozemarijn
300 gram snijbiet of spinazie, in repen
zeezout 
versgemalen zwarte peper
extra olijfolie (eventueel ter garnering)
Parmezaanse of harde geitenkaas (eventueel ter garnering)

Week de porcini 30 minuten in ongeveer 750 milliliter warm water. Schep de paddenstoelen er met een schuimspaan uit en bewaar het vocht. Spoel de paddenstoelen kort af met water, dep droog en snijd ze in grove stukken. 
Giet het weekwater van de porcini in een kom door een zeef met een kaasdoek of keukenpapier erin. Zo blijven stukje en vuil achter en houd je alleen het vocht over. 
Verhit de boter en olijfolie in een pan op middellaag vuur en fruit de ui, af en toe roerend, ongeveer 10-15 minuten tot deze zacht en glazig is. Voeg de knoflook toe en roer een minuut mee. Doe dan de paddenstoelen erbij en bak deze ook een paar minuten mee.
Voeg de passata of tomaten (met sap), de kikkererwten, rozemarijn, het bewaarde weekwater en een paar draaien uit de pepermolen toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat ongeveer 45 minuten pruttelen. Voeg dan de gesneden snijbiet of spinazie toe en laat nog 8-10 minuten (bij snijbiet) of 2-3 minuten (bij spinazie) meekoken. 
Als de soep te dik lijkt, verdun deze dan iets met water. Gooi de rozemarijn weg. Proef en voeg zout en peper naar smaak toe. 
Serveer de soep in verwarmde kommen, besprenkel eventueel met olijfolie en/of wat parmezaan of harde geitenkaas. Meteen opdienen.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten