10-06-2015

Het witte goud!

Asperges worden ook wel het witte goud genoemd. In Nederland zijn ze maar kort verkrijgbaar van eigen bodem en dus 'schaars' te noemen en vaak ook wat duurder dan andere groenten, maar net als van een echt gouden sieraad kun je van echt lekkere asperges enorm genieten. Wat mij betreft zijn de prijs meer dan waard. Ik bereid, om eerlijk te zijn, maar weinig keer asperges als ze in het seizoen zijn. Daarom besloot ik dit jaar dat ik tenminste een keer per week asperge wilde eten. Of zelf bereid, of in ieder geval in een restaurant. Dat voornemen is aardig geslaagd. Het betekende wel dat ik op zoek wilde gaan naar aparte asperge gerechtjes, want hoe lekker de simpele variant van gekookte asperges met ei en een sausje ook is, ik houd van variatie. Dit mooie en erg lekkere recept voor aspergetaartjes vond ik op de website van Allerhande. Het lijkt veel werk, maar dat valt eerlijk gezegd wel mee. Reken per persoon op ongeveer 3 dunne asperges per taartje. En voordat je voor de balsamico siroop je 9 jaar oude, dure speciaalzaak versie erbij pakt: goedkope supermarkt azijn werkt hier prima. Je kunt het heel leuk aankleden op een bord en het is heel geschikt om te serveren aan lieve en leuke mensen die bij je komen eten.

Aspergetaartjes - naar een recept van de Allerhande website (4 personen)


200 milliliter balsamico azijn
1 eetlepel suiker
+/- 12 dunne witte asperges of 8 dikkere
2 eieren
125 gram crème fraîche
1 teen knoflook
6 / 8 plakjes roomboterbladerdeeg
4 eetlepels amandelschaafsel
10 gram platte peterselie

Kook de azijn en suiker in een klein pannetje op een laag vuur in 30 minuten tot een dikke siroop. Zet ondertussen een ruime pan water op voor de asperges. Schil de asperges met een dunschiller van kop tot teen en snijd de houterige harde onderkanten eraf. Kook de asperges in ongeveer 10 minuten gaar. Giet af en laat ze uitlekken. 
Verwarm een oven voor op 200 graden. Klop de eieren luchtig in een kom. Voeg de crème fraîche toe, pers de knoflook erboven uit en klop goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. 
Leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat vier plakjes bladerdeeg. Gebruik je 6 plakjes, dan halveer je de andere 2 en plakt een helft aan elk van de vier plakken bladerdeeg op de bakplaat. Je kunt ook een iets groter taartje maken en 4 hele plakjes aan de andere vier vastmaken. Verdeel de asperges over de bladerdeeg. Rek de zijkanten iets uit en rol deze op tot een rand van ongeveer 1 centimeter dik. Verdeel het eimengsel over de taartjes. Bak deze in ongeveer 20 tot 30 minuten goudbruin in de oven.
Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin. Laat even afkoelen. Hak de peterselie fijn. Besprenkel de taartjes, wanneer ze klaar zijn, met één eetlepel balsamico siroop, een eetlepel geschaafde amandel en wat peterselie. Serveer de taartjes met een groene salade of rucola met wat tomaat. 

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten