05-12-2012

Ti-Ta-Tofunaar

Hadden we eerder deze week witte kool gepimpt, dan nu hetzelfde met tofu. Heb je gelijk iets 'vlezigs' om bij de kool te serveren.

Voordat je tofu gebruikt is het handig om deze eerst te persen. Dit proces haalt overtollig vocht uit de tofu en dit maakt de tofu steviger voor gebruik. Wees niet bang, het is makkelijker dan het lijkt! Leg de tofu op een bord, plaats nog een bord op de tofu en leg daarbovenop iets zwaars, bijvoorbeeld een paar boeken, waardoor er veel gewicht op de tofu komt. Hierdoor wordt er vocht uit de tofu gedrukt. Laat een half uur staan en draai om. Herhaal dit een paar keer afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. Een beetje persen geeft al resultaat. Helemaal ideaal is als je de tofu eerst in een schone theedoek rolt. Dit zorgt ervoor dat het vocht aan alle kanten in de theedoek wordt opgenomen en er niet alleen aan de onderkant uitloopt. De theedoek moet daarna wel gelijk in de was, maar het resultaat is beter dan zonder theedoek.

Masala Baked Tofu - Naar een recept van Isa Chandra Moskowitz uit Appetite for Reduction (4 personen)


175 milliliter groentebouillon
2 eetlepels rijstazijn
2 eetlepels soja of tamarisaus
2 eetlepels kerriepoeder
3 tenen knoflook, geperst
2 theelepels gember, geraspt
1 blok stevige (geperste) tofu, ongeveer 400 gram

Maak de tofumarinade door alle ingrediënten, behalve de tofu, in brede diepe kom te mengen. 
Snijdt de tofu in de breedte in gelijke stukken en snijdt deze diagonaal in driehoeken. Voeg de stukken tofu aan de marinade toe en laat minsten een uur marineren terwijl je de stukken af en toe voorzichtig omdraait.
Verhit een oven voor op 190 graden. Spray of vet een bakplaat in en leg hier de stukken tofu op. Bak deze 20 minuten. Spray of vet de stukjes daarna extra in en draai deze om. Lepel wat marinade over elk stukje en bak ze nog 10 minuten. Als je wilt kun je de stukken nog extra verhitten onder een hete grill, zo'n 3 minuten. Serveer bijvoorbeeld met rijst en gepimpte witte kool!

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten