10-12-2012

A little-bit-of-everything-Asian salad

Of deze salade echt Vietnamees betwijfel ik, maar er komen in ieder geval veel Aziatische smaken in terug. Met het koude winterweer buiten heb je af en toe behoefte aan exotische smaken en geuren. Deze salade voldoet aan meer dan dat, want zij biedt ook een licht tegenwicht aan de normaal zware winterkost. Vietnamezen houden van zout, dus de vlees/viseters kunnen gerust een paar druppels vissaus aan de dressing toevoegen.


Vietnamese Rice Noodle Salad with Grilled Tofu - Naar recept van Isa Chandra Moskowitz uit Appetite for Reduction (6 personen)


Dressing:

80 milliliter warm water
3 eetlepels agave siroop
3 eetlepels chili (knoflook) saus
1 eetlepels sojasaus
60 milliliter limoensap
1/4 theelepel zout

Salade:

350 gram stevige tofu
2 theelepels sojasaus
224 gram mihoen
1 kleine komkommer, in halve maan plakjes
1 kleine rode ui, in dunne reepjes
120 gram sperziebonen, in stukjes sneden
80 gram gemengde sla
15 gram verse muntblaadjes, fijngesneden

Pinda-munt gremolata:

30 gram pinda's, fijngehakt
3 eetlepels verse munt, fijngehakt
Schil van een halve limoen

Meng voor de dressing alle ingrediënten door goed door elkaar en zet apart.
Snijdt de tofu in de breedte in plakken en snijdt die vervolgens in 4 driehoeken. Leg de tofu stukken op een groot bord en giet hier 6 eetlepels van de dressing overheen. Voeg ook 2 theelepels sojasaus toe. Laat de tofu marineren terwijl je de rest van de salade maakt. Keer de stukken af en toe om.
Kook de mihoen volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet ze af in een vergiet en koel af onder een stromende kraan om het kookproces te stoppen. Zet apart om uit te lekken.
Meng de groenten en de muntblaadjes door de mihoen in een saladekom. Je kunt dit met je handen doen om te zorgen dat alles goed mengt. Giet de dressing over de salade en schep goed door. Zet in de koelkast terwijl je de gremolata en tofu verder bereidt.
Meng de gremolata ingrediënten door elkaar in een kleine kom.
Gril de tofu in een koekenpan of grillpan. Spray wat bakspray in de pan en gril de tofu 4 minuten aan iedere kant. Giet de marinade die achterblijft op het bord over de mihoensalade.
Serveer de salade als volgt: Schep de mihoensalade in een kom. Leg wat tofu stukken aan de zijkant en besprenkel het geheel met de gremolata. Serveer met extra limoenpartjes en chili (knoflook) saus.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten