11-03-2013

Bittere Blaadjes

Andijvie gaat net als de boerenkool vaak in de stamppot. Maar andijvie leent zich, net als boerenkool, voor nog veel meer keukencreativiteit. En dat hoeft niet een zo gek. Deze eenvoudige smoor is een beetje werk, een beetje wachten, en dan niet een beetje lekker, maar een heel lekker bijgerecht bij bijvoorbeeld gekookte of geroosterde aardappelen. De bittere smaak van andijvie is niet iedereens favoriet, maar door het lange smoren en de citroensap en azijn wordt de smaak een stuk milder. De croutons, overigens perfect voor het opmaken van oud brood, zorgen voor een knapperige bite.


Gesmoorde Andijvie met Croutons - naar recept van Mark Bittman uit De Dikke Vegetariër (4 personen)


1 oude witte of volkorenboterham, korst verwijdert
1 eetlepel olijfolie
1 kleine teen knoflook, geperst (naar smaak)
zout 
3 eetlepels extra vergine olijfolie
450 gram andijvie, gewassen en grof gehakt*
1, 2 deciliter groentebouillon of water
zou en versgemalen zwarte peper
1 theelepel vers geperst citroensap of witte wijnazijn


Voor de croutons:
Snij de boterham in blokjes (dobbelsteen formaat). Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg, mits gewenst, de knoflook toe. Roer de broodstukjes met een beetje zout erdoor en bak, onder af en toe roeren, tot deze goudbruin en krokant zijn. Dit duurt ongeveer 7 à 10 minuten. Haal ze van het vuur en gebruik voor over de andijvie. Kan een dag verpakt bewaard worden.

Voor de andijvie:
Verhit de olijfolie in een hapjespan (met deksel) op een middelhoog vuur. Voeg de andijvie toe en roerbak 5 à 10 minuten tot deze bruin begint te kleuren.
Voeg de bouillon of water toe en strooi er zout en peper over. Doe het deksel op de pan en stoof te groenten op een heel laag vuur in 30 à 40 minuten zacht. Haal, om eventueel kookvocht te verwijderen, tegen het eind het deksel van de pan.
Besprenkel de andijvie met citroensap of azijn en garneer met de croutons. Serveer warm, of op kamertemperatuur.

Eet smakelijk!

* je kunt ook 4 stronken witlof (onderkant en lelijke buitenbladen verwijderd) of 2 kropjes radicchio (onderkant verwijderd en gehalveerd) gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten