09-03-2013

Niet zo heel raar, die snijboon!

Op dezelfde Turkse kookcursus waar ik de heerlijk hartverwarmende linzensoep leerde maken, maakten we ook dit lekkere, lauwwarme snijbonengerecht. Voor dit gerecht kende ik de snijboon alleen van zomermiddagen waarop ik, met mijn moeder, emmers vol snijbonen door de snijboon snijder (nog steeds te vinden op marktplaats) haalde. Snijboon stond voor mij synoniem aan kleine stukjes en dit beeld was eigenlijk altijd zo gebleven. Met dit gerecht kwam daar verandering in. Simpele maar oh zo doeltreffende smaken maken de snijboon iets bijzonders. De bonen worden zacht genoeg om weg te slurpen, maar gelukkig nooit papperig. Verse dille maakt het compleet.

Zeytinyağlı taze fasulye - Turkse Snijbonen


400 gram ongesneden snijbonen
1 grote ui, gesnipperd
4 tenen knoflook, fijngehakt
3 grote tomaten, gehakt
olijfolie
zeezout en versgemalen zwarte peper
verse dille

Snij de snijbonen over de breedte doormidden en snij deze stukken over de lengte doormidden. Ze moeten het formaat sperzieboon krijgen.
Neem een grote, maar niet al te brede pan (alle ingrediënten moet er makkelijk in passen). Maak nu laagjes. Begin met een laagje ui en knoflook, daarna een laagje snijboon en als laatst tomaat. Herhaal dit tot je snijboon op is. De lagen hoeven elkaar niet te bedekken. 
Giet een flinke hoeveelheid olijfolie (50 milliliter) over de bonen en een bodem (twee vingerkootjes diep) water. Bestrooi met zout en peper. Breng het geheel aan de kook op een middelhoog vuur. Zet, als het kookt, het vuur zachter en laat het geheel zo'n 20 minuten doorkoken tot de snijbonen zacht zijn (af en toe proeven). 
Serveer de snijbonen met vers gehakte dille warm, op kamertemperatuur of koud. 

Afiyet olsun!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten