17-03-2013

Bake Me a Four-Leave Clover!

Sodabrood bakken is brood bakken zonder kneden. Nouja, niet helemaal, maar in ieder geval zonder de 10 minuten massage die gistbroden normaal krijgen om de gluten actief te maken. Minder geschikt als anger management tool dus. Sodabrood kneed je niet te lang, omdat de baking soda actief wordt zodra het in aanraking komt met de natte ingrediënten. Het moet daarom zo snel mogelijk de oven in om te rijzen en garen. Sodabrood is zo makkelijk te maken, dat je je afvraagt waarom je het nooit eerder hebt gedaan. Alleen het rusten kost tijd. Tijd genoeg om de rest van het ontbijt, de lunch of avondeten op orde te maken. Of onderuit gezakt op de bank een boek te lezen. Speciaal voor St. Patrick's Day, Iers Sodabrood.

Iers Sodabrood - naar recept van Chow.com

 
270 gram volkorenmeel
185 gram bloem, plus extra voor bestuiven
1 1/2 theelepel baking soda*
1 theelepel zout
475 milliliter karnemelk (pak goed schudden voor gebruik!)
4 eetlepels boter, gesmolten

Verwarm een oven voor op 200 graden. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat of rooster en bestuif met bloem. Meng de volkorenmeel, bloem, baking soda en zout in een kom. Doe hier de karnemelk en gesmolten boter bij en kneed met je handen door elkaar. Doe dit tot er een bal ontstaat. Het hoeft maar kort, ongeveer 1 minuut. Bestuif een werkvlak licht met bloem en kneed de bal hierop nog even kort, zodat er een vrij egaal geheel, zonder zichtbare stukjes ongemengde meel. Ook dit hoeft maar een minuut.
Leg het deeg op het met bloem bestoven bakpapier en vorm een rond, enigszins plat brood met je handen, van ongeveer 5 centimeter dik. Neem een mes en maak een kruis in de bovenkant van ongeveer 1 centimeter diep.
Bak het brood in de oven, zo'n 35 á 40 minuten. Controleer of het gaar is door het brood voorzichtig (het is erg broos) om te draaien en op de onderkant te kloppen. Klinkt het hol, dan is het brood gaar. Bak anders nog 5 minuten langer in de oven en controleer weer.
Haal het brood, zodra het gaar is, uit de oven en laat op een rooster 2 uur afkoelen. Snijdt het brood zodra het helemaal is afgekoeld, anders brokkelt het uit elkaar. 

Eet smakelijk!

* Arm & Hammer baking soda is vrij goed verkrijgbaar in (Surinaamse) toko's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten