29-04-2013

Chickpea week! - Moroccan Stew

Kikkererwten zijn wat mij betreft de lekkerste peulvrucht. Zo, dat is gezegd. Hoewel ze al vaker langs zijn gekomen op dit blog, worden ze deze week speciaal in het lentezonnetje gezet. Kikkererwten zijn enorm veelzijdig toepasbaar in warme en koude gerechten en salades en geven vaak beetje vlezige bite (voor wie dit mist) aan vegetarische en veganistische recepten. En, je kunt er natuurlijk ook hummus mee maken! Heb je de kikkererwteb-spinaziecurry al geprobeerd? En hoe was de gepimpte boerenkool met kikkererwten? Als je deze recepten gemaakt en ervan genoten hebt, dan heb je weinig aanmoediging nodig met de Chickpea Week! recepten aan de slag te gaan. Toch nog een beetje bang voor kikkererwten? Dan hoop ik dat de gerechten en foto's van deze week je overstag doen gaan. Viva el garbanzo!

Moroccan Chickpeas & Zucchini - naar recept van Isa Chandra Moskowitz uit Appetite for Reduction (6 personen)


1 theelepel olijfolie
1 kleine ui, in dunne (half) ringen
4 tenen knoflook, geperst
1 eetlepel verse gember, geraspt
1/2 theelepel rode chilivlokken
2 laurierblaadjes
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
flinke snuf kaneelpoeder
1/2 theelepel zout
500 milliliter groentebouillon
100 gram worteltjes, in stukken van 3 centimeter
2 courgettes, gehalveerd en in plakjes
2 blikken hele gepelde tomaten
2 grote blikken kikkererwten (meestal netto 400 gram) 
3 eetlepel verse munt, gehakt, plus extra als garnering

Verhit een grote (braad)pan (met deksel) op een middelhoog vuur. Sauteer de ui in de olie tot deze glazig is, zo'n 4 minuten. Gebruik eventueel wat bouillon als de ui aan de pan kleeft. Voeg de knoflook, gember en chilivlokken toe en bak 1 minuut mee.
Voeg de overige kruiden en het zout toe, bak even mee en voeg daarna alle bouillon en de wortel toe. Doe het deksel op de pan en breng aan de kook. Laat op een laag vuur zo'n 10 minuten koken. Voeg daarna de courgette en kikkererwten toe. Knijp met je handen de tomaten boven de pan fijn (zó leuk om te doen!) en voeg ook het sap uit het blik toe. Roer alles door elkaar en laat met het deksel op de pan weer aan de kook komen. Laat afgedekt 15 minuten koken. Zet daarna het deksel scheef op de pan en laat nog 15 minuten koken. Zet het vuur uit en voeg de munt toe. Laat tien minuten staan zodat de smaken goed kunnen intrekken. 
Serveer met (volkoren) couscous en garneer met extra munt.

Eet smakelijk! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten