03-04-2013

I Yam What I Yam*

Winter.... er komt geen einde aan. Gelukkig heb je, klein voordeeltje, voorlopig geen excuus nodig om dikke warme soepen te maken. Verlangend naar zomerse temperaturen zocht ik een zonnig en toch winters recept. Isa Chandra Moskowitz, zonder twijfel een van de coolste vegan cooks out there, plaatste het recept voor deze soep niet lang geleden op haar blog (www.theppk.com) en het was precies waar ik behoefte aan had. Gekke smaakcombinaties die een hartverwarmende, spannende, pittige soep tot resultaat hadden. Zoete aardappel en vanille, zure limoen en pittige gember en pepers. Ideaal voor die immer durende winter.

 Sweet Potato Soup with Ginger & Vanilla - naar een recept van Isa Chandra Moskowitz van www.theppk.com (4 personen)


1 eetlepel olijfolie 
1 ui, gesnipperd
2 eetlepels fijngehakte gember
1/2 theelepel chillivlokken
1,2 kilogram zoete aardappel, geschild en in blokjes
1 liter groentebouillon
1/2 theelepel zout
1 vanillepeul, zaadjes eruit geschraapt
1 eetlepel maple syrup
2 eetlepels limoensap
limoenpartjes & extra chilivlokken ter garnering (optioneel)

Verhit de olie in een grote soep/braadpan op een middelhoog vuur. Fruit de ui met een snufje zout in zo'n 3 minuten glazig. Voeg de gember en chilivlokken toe en bak nog 1 minuut mee. Daarna doe je de aardappel, bouillon en het zout erbij. Roer even door elkaar, doe het deksel op de pan en laat aan de kook komen. Zodra het kookt, draai je het vuur lager en laat het geheel zo'n 5 minuten koken, tot de aardappel zacht is. Voeg, wanneer de aardappel zacht is, de vanille toe. 
Draai het vuur uit en pureer de soep met een staafmixer, of in een blender, tot een dikke romige massa. Als de soep te dik is, kun je wat extra water of bouillon toevoegen. 
Voeg de maple syrup en limoensap toe, warm de soep weer even door voor serveren. Om de smaken de kans te geven zich te ontwikkelen kun je de soep het beste 10 à 15 minuten laten staan voor het serveren. Na een dag zijn de smaken nog beter ontwikkeld. Serveer de soep in kommen, met eventueel extra chilivlokken en limoenpartjes.

Eet smakelijk!

* Vooruit, biologisch gezien is een zoete aardappel geen yam, maar hij wordt, grappig genoeg wel garnet yam genoemd in de V.S. Om het allemaal even extra helder te maken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten