10-04-2013

Smoke in the Water

Ik heb een vreemde voorkeur voor etenswaren met een rokerig smaakje. Gerookte amandelen, rookworst (vegetarisch!), gerookte zalm, lapsang souchong*, rookkaas en, tegenwoordig, gerookte paprikapoeder. Wat is het toch dat me altijd zo'n heerlijk vertrouwd gevoel geeft zodra ik die rokerige smaak in mijn mond proef of zelfs alleen ruik? Misschien doet het me denken aan de geur van op koude winterdagen gestookte vuren. Die je ruikt als je op weg bent, lopend of op de fiets, naar huis, naar warmte. Zou het een overblijfsel uit de oertijd zijn, toen het vuur, en dus de geur van vuur en rook, geborgenheid en veiligheid betekende? De associatie met warmte en huiselijkheid komt in ieder geval altijd terug. En, komt ook prachtig terug in deze smoky linzensoep met spinazie en olijven. Wederom van Isa Chandra Moskovitz (ik denk dat ik in een vegan-mood was de laatste weken), koningin van creatief vegan keukengeweld. Gerookte paprikapoeder is bij mij om de hoek te krijgen en hopelijk ook bij jou in de buurt. Turks/Marokaanse winkeltjes met van die bakjes kruiden voor 1 euro hebben het vaak in huis. Ook natuur- en/of delicatessenwinkels willen nog wel eens een busje pimentón verkopen. De moeite waard!

Smoky Tomato Lentil Soup with Spinach & Olives - naar een recept van Isa Chandra Moskovitz van www.theppk.com (6 tot 8 personen)


1 eetlepel olijfolie
1 ui, fijngesnipperd
3 tenen knoflook, geperst
1 theelepel gedroogde tijm
2 eetlepels gerookte paprikapoeder / pimentón
190 gram bruine of groene linzen
1,25 liter groentebouillon
1/2 theelepel zout
versgemalen zwarte peper
2 blikken gepelde tomaat (480 gram)**
300 gram spinazie, gewassen en grof gesneden
90 gram zwarte olijven, grof gehakt

Verhit een grote pan/braadpan op middelhoog vuur. Fruit hierin de ui in de olie in ongeveer 3 minuten glazig. Voeg knoflook, tijm en paprikapoeder toe en bak een paar tellen mee. Voeg de linzen, bouillon, zout en peper toe. Doe het deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag zodra het kookt en laat de soep 25 minuten, onder af en toe roeren, pruttelen. Voeg de tomaten toe door ze met je handen kapot te knijpen. Voeg ook het sap toe. Zet het vuur weer iets hoger, breng aan de kook, zet het vuur weer lager en laat het geheel nog 20 minuten zacht koken, tot de linzen zacht zijn. Voeg dan de spinazie en olijven toe en verwarm, al roerend, tot de spinazie fluweelzacht is. Voeg extra water toe indien nodig. 
Zet het vuur uit en laat de smaken nog even 10 minuten intrekken. Serveer, bijvoorbeeld met zelfgemaakt brood

Eet smakelijk!

* Boven dennenhout gerookte thee.
** Of, als het je vinden kunt, geroosterde tomaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten