07-06-2014

The Purple Potato!

Je ziet het goed. Deze aardappel is paars. Of iets wat voor blauw moet doorgaan, want hij draagt de naam 'Bleue d'artois.' Een beetje noot-achtiger dan de 'gewone' aardappel en met een kek kleurtje. Overigens hebben we het over 'gewone' aardappel, maar kijk eens naar de namen in de supermarkt en je beseft dat er niet één, maar vele soorten bestaan. Kruimig, vast of er tussen in, een rode schil of bruin: Heel voorzichtig wagen supermarkten zich aan zoete aardappel, aan de beter verkrijgbare opperdoezer en verschillende 'culinaire' soorten (alsof niet alle aardappelen dat zijn). Ik ben benieuwd wanneer ze met kleur gaan experimenteren en je  niet op ontdekkingsreis lang het internet hoeft te gaan om een paars/blauwe soort te vinden. 

Dit recept vergt erg veel culinaire speurtochterij. Een scavenger hunt langs internet, webshops en afgelegen boerendorpen. Sommige foodies zijn er gek op. Ik ook, hoewel ik met de aardappels gesmokkeld heb, want die kreeg ik van een vriendin. Om iedereen een handje op weg te helpen heb ik wat linkjes in het recept gezet met bekende adressen. Alleen voor uitslovers dus!

Pittige paarse aardappel en maïs salade - naar een recept van Isa Chandra Moskowitz uit Appetite for Reduction (4 personen)


3 maïskolven, blad verwijderd, of 1 blik maïs (à 300 gram), uitgelekt
900 gram paarse/blauwe aardappel (vastkokend), geschild en in blokjes*
3 eetlepels rode wijnazijn
2 chipotle-pepers uit blik, in adobesaus, zaden verwijderd, tot puree gestampt
2 eetlepels van de adobesaus
2 theelepels neutrale olie (maïskiem, druivenpit)
1 theelepel agave siroop
2 eetlepels water
1/4 theelepel zout
1 theelepel geraspte knoflook
1 blik pintobonen (400 gram), uitgelekt en afgespoeld
2 theelepels fijngehakte rode ui
35 gram verse koriander, gehakt
gemengde salade, voor het serveren
gerookte paprikapoeder (optioneel)

Als je verse maïs gebruikt, begin je met de maïs te stomen. Doe een stoommand in een ruime pan met een laagje water. Leg de maïskolven hierin, breng aan de kook en stoof de maïs 5 minuten. Haal van het vuur en laat afkoelen. 
Doe de aardappelen in de stoommand en stoom tot ze gaar zijn (afhankelijk van de soort). De aardappel is gaar als je er makkelijk met een vork in kunt prikken. Pas op de ze niet te kruimelig worden. Haal uit de stoommand en zet apart tot gebruik.
Maak ondertussen de dressing. Mix de azijn, chipotles, adobe, olie, agave, water en zout. Rasp de knoflook erin en meng goed.
Als de maïs is afgekoeld snijd je met een scherp mes de korrels van de kolf. Doe dit gelijk boven een salade kom, zodat je alle korrels opvangt. Haal de korrels in de kom los van elkaar met je vingers. Gebruik je maïs uit blik, doe die dan hier in de kom. 
Voeg voorzichtig de aardappel stukjes toe, dan de bonen en de rode ui. Doe de dressing erover en schep even door elkaar. Meng de koriander erdoor en proef voor zout. Als je de salade niet rokerig genoeg vindt smaken kun je eventueel extra gerookte paprikapoeder toevoegen. Laat afkoelen en serveer over de gemengde sla in diepe borden.

Eet smakelijk!
* kijk even of de kookaanwijzingen in het recept overeenkomen met die van de aardappel die je hebt gevonden. Pas het recept hierop aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten