17-06-2014

Rond, rood, robuust

Het is weer smakelijke tomaten tijd. Plus warm weer tijd. Kortom, echt tomatensalade tijd. In deze salade heeft die lekkere tomaat een hoofdrol. Met veel frisse en zoetzure ingrediënten. Gebruik het recept als basis. Voordeel van deze salade is dat hij overal wel bij past. Bij pasta, of een barbecue, of het recept dat voor zaterdag in de planning staat. Voeg de dingen toe die je lekker vindt, en laat weg wat je niet lust of niet in huis hebt. Een blik artisjokhart kan ik altijd aanraden voor de voorraadkast. Het geeft iets luxueus aan een salade (of een zelf belegde pizza, zoals deze). En probeer de kappertjes een keer, want ze zijn echt lekker in combinatie met de andere zure ingrediënten (hoewel niet zo lekker op zichzelf geef ik toe). Enjoy your tomatoes this summer!

Robuuste Tomatensalade - naar een recept van Sarah Brown uit Atrium Vegetarisch Kookboek (4 personen)


4 tomaten, in grove stukken
1/4 komkommer, in halve maantje, of kwarten
8 kleine zoetzure augurken, in plakjes
1 kleine zoete ui, fijngesnipperd
2-3 artisjokharten, in kwarten
50 gram zwarte olijven, zonder pit, desnoods grof gehakt
75 milliliter olijfolie
1-2 eetlepels rode wijnazijn
1 eetlepel verse peterselie, gehakt
1 eetlepel kappertjes
4 theelepels (grove) mosterd
2 theelepels verse oregano gehakt (gebruik gedroogd als je geen vers hebt)
zout en versgemalen zwarte peper

Schep de tomaten, komkommer, augurk, ui, artisjok en olijven in een grote salade-kom door elkaar. 
Klop voor de dressing de olijfolie, wijnazijn, peterselie, kappertjes, mosterd en oregano door elkaar. Voeg eventueel zout en peper toe om het op smaak te brengen. 
Schep de dressing door de salade en laat deze minstens 30 minuten staan om de smaken te laten intrekken. Serveer als bijgerecht of bij bijvoorbeeld een barbecue. 

Eet smakelijk!

Tip: de salade is de eerste dag het lekkerst, want het zout onttrekt vocht aan de groenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten