14-06-2014

Witte verleidster!

Bloemkool leent zich uitstekend voor curry's. Dat bedacht Jamie Oliver al, maar ook Hugh Fearnley-Whittingstall van Veg! vindt bloemkool prachtig samengaan met de kruidige smaken van de Indiase keuken. Wat is het geheim van deze maagdelijk witte roosjes? Of is de bloemkool niet zo onschuldig als ze lijkt? Partner haar met saffraan, of kokosmelk, en het muurbloempje verandert in een verleidelijke vamp. Smaken en kleuren absorbeert ze en ze wordt één met het gerecht. Van romig en wit, naar rood en pittig, of geel en verwarmend. Bloemkool mag vandaag weer in de spotlight!
   

Curry van bloemkool en kikkererwten - naar een recept van Hugh Fearnley-Whittingstall uit Veg! (4-6 personen)


1 middelgrote bloemkool (ongeveer 800 gram), zonder blad of stronk
2 eetlepels zonnebloemolie
3 uien, gesneden
4 teentjes knoflook, gesneden
1 theelepel versgeraspte gember
2 theelepels korianderpoeder
2 theelepels komijnpoeder
flinke snuf gedroogd chilivlokken
2 steranijs
400 gram pruimtomaten uit blik, gesneden, steelaanzet en vel verwijderd
400 gram kikkererwten uit blik, uitgelekt en afgespoeld
100-200 milliliter water of groentebouillon
2 theelepel garam masala
flinke handvol koriander, gesneden
zeezout en versgemalen zwarte peper

Verdeel de bloemkool in middelgrote roosjes. Doe ze in een grote pan, bedek met koud water, voeg zout toe en breng aan de kook. Hiervan wordt de bloemkool halfgaar. Zodra het kookt haal je de pan van het vuur, giet de bloemkool af en houd de roosjes warm in de pan.
Verhit de olie op middelhoog vuur in een grote (braad)pan. Voeg de uien, knoflook en gember toe en fruit 10 minuten. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. 
Voeg korianderpoeder, komijnpoeder, chilivlokken, steranijs en wat zout en peper toe en bak 5 minuten mee. 
Doe de tomaten en hun sap erbij, en de kikkererwten. Roer goed, en voeg dan de gekookte bloemkool toe. Schenk ongeveer 100-200 milliliter water of groentebouillon in de pan en breng aan de kook. Laat 5-10 minuten zachtjes koken, roer een paar keer, tot de bloemkool gaar is. 
Roer de garam masala en de helft van de gesneden koriander erdoor en kijk of er nog zout en peper nodig is. Dien op met de rest van de koriander eroverheen gestrooid. Serveer met rijst, naan of platbrood. 

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten