21-06-2014

Op een grote paddenstoel

De portobello; koning onder de paddenstoelen. Nouja, misschien niet helemaal, maar groot is hij wel en juist die grote maakt hem erg geschikt voor lekkere vegetarische gerecht. De grote portobello laat zich mooi optuigen tot een soort hamburger, maar laat zich ook prima vullen voor origineel hoofdgerecht. Zoals het onderstaande. Speel vooral met de kaassoort, want de scherpere geitenkaas geeft een heel andere smaak dan milde brie. Paddenstoelen hebben een beetje taaie structuur, waardoor ze fijn zijn als vleesvervanger. Een ideaal gerechtje om de niet-vegetarische vrienden te imponeren. Who needs meat?

Gebakken portobello's - naar een recept van Linda McCartney uit 'Linda McCartney's beste vegetarische gerechten' (4 personen - makkelijk aan te passen naar 1)

 

450 gram spinazieblaadjes, gewassen
4 portobello paddenstoelen (of grote weidechampignons), steeltje verwijderd
4 eetlepels olijfolie
sap van 1 citroen
1 teen knoflook, gehakt
2 theelepels gedroogde tijm
250 gram brie, camembert of zachte geitenkaas
zeezout en versgemalen zwarte peper

Zet een grote pan met een laagje water en een stoommand op. Stoom* de spinazie hierin zo'n 3-5 minuten. Gebruik een tang of twee vorken om de spinazie om te scheppen. De spinazie slinkt enorm en dat is de bedoeling. Zorg dat de kleur fris groen blijft. Laat de spinazie na het stomen uitlekken, iets afkoelen en knijp het overtollige vocht eruit.
Verwarm een oven voor op 180 graden. Leg de paddenstoelen in een ovenschaal. Meng de olie, citroensap, knoflook en tijm in een kommetje en schep dit over de paddenstoelen. 
Bak de paddenstoelen 10 minuten in de oven. Haal ze eruit en zet de oven op een hoge grill-stand.
Leg de spinazie en de kaas op de paddenstoelen, breng op smaak met zout en peper en zet ze onder de hete grill tot de kaas gesmolten is. Serveer bijvoorbeeld met deze tomatensalade.

Eet smakelijk!

* Je kunt de spinazie ook blancheren, kort koken, in een grote pan kokend water. Doe dit ongeveer 2-3 minuten en vervolg het recept.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten