03-06-2014

There's something about grilled eggplant

Geen zin in tofuburger of groenteschijf? Mag ik je dan voorstellen aan de aubergine. De redder in nood als je behoefte voelt aan een vleesvervanger. Laat die fantasieloze pogingen op hamburgers te lijken eens lekker in de schappen liggen. Maak zelf een groenteschijf, of creëer iets wat je als een pièce-de-resistance op een bord kunt presenteren, maar geen vergelijking kent in de wereld van steaks en burgers. Aubergine leent zich hier geweldig voor. Deze 'bootjes' zien er mooi uit en ze smaken fantastisch dankzij de ovenbehandeling. Serveer bijvoorbeeld met de couscoussalade van zaterdag.

Auberginebootjes uit de oven - naar een recept van Hugh Fearnley-Whittingstall uit Veg! (2-4 personen)


2 grote aubergines
3 teentjes knoflook, fijngesneden
2-3 snufjes chilivlokken of 1/2-1 rode chilipeper, van zaden ontdaan, fijngesneden
4-5 eetlepels olijfolie
zeezout en versgemalen zwarte peper
4-6 eetlepels dikke volle yoghurt
8 blaadjes fijngesneden munt
of 2-3 eetlepels pesto

Verwarm een oven voor op 190 graden. Snijd de aubergine in de lengte doormidden. Maak met een scherp mes diepe sneden in de lengte in het vruchtvlees. Pas op dat je niet door de schil snijd. Maak ongeveer 6 tot 10 sneden met 1-2 centimeter tussenruimte.
Meng de knoflook en chilivlokken met 2 eetlepels olijfolie. Houd de aubergine helften in je hand en knijp een beetje zodat de sneden open staan. Verdeel de knoflook-chiliolie over de helften. Gebruik een theelepel om het mengsel in de sneden te drukken. 
Leg de aubergines met de snijkant naar boven in een braadslede. Besprenkel met zout en peper en verdeel de rest van de olijfolie erover. De hele bovenkant van de aubergine moet bedekt zijn met een laagje olie. Zet 50 minuten in de oven, tot ze diepbruin gekleurd en geslonken zijn. 
Laat de aubergines iets afkoelen. Dien ze heet of warm op met een lepel yoghurt en wat gesneden munt, of besmeerd met pesto. 

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten