31-05-2014

Couscous met een grote C


Alsof de wereld nog niet vol genoeg is met al die 'vreemde' supergranen, blijken sommige granen ook nog eens in aparte variaties te komen. Verschillende kleuren, soms vormen en ook groottes. De parelcouscous die je voor deze salade gebruikt wil ik je niet onthouden. Qua textuur heeft ie meer weg van pasta en is steviger dan de kleine couscous. Je salade krijgt daardoor meer bite en dat is erg fijn. Gewone couscous kun je ook prima op deze manier bereiden. Het enige dat daarmee verandert is het kookproces. De hoeveelheden zijn een beetje natte vinger werk. Voeg gerust meer of minder van iets toe, maar probeer wel een mooie balans te vinden tussen de verschillende frisse (tomaat, peterselie), zoete (rozijnen), zure (citroen) en bittere smaken (pijnboompitten, kappertjes).

Parelcouscoussalade - naar een recept van Mark Bittman uit De Dikke Vegetariër (4 tot 6 personen)


zout
400 gram parelcouscous*
60 milliliter olijfolie 
Versgeperst citroensap van 1/2 citroen (+ extra)
1/2 theelepel komijnpoeder
1/8 theelepel kaneelpoeder
1 ingemaakte citroen, alleen de schil, zo fijn mogelijk gesneden of 1 eetlepel fijngehakte citroenschil
1/2 kleine rode ui, in dunne ringen
40 gram krenten of gele rozijnen
140 gram gekookte of uitgelekte kikkererwten uit blik
2 eetlepels kappertjes
65 gram pijnboompitten, geroosterd in een droge koekenpan
300 gram cherrytomaten, grote gehalveerd
30 gram peterselie, gehakt

Breng in een grote pan water aan de kook en voeg een flinke snuf zout toe. Kook de couscous hierin onder af en toe roeren beetgaar (volg de aanwijzingen op de verpakking, en proef af en toe). Giet de couscous af en spoel kort onder koud water. Giet weer af en doe in een grote saladekom.
Meng de couscous goed met olijfolie en citroensap, de specerijen en een snufje zout toe. Proef en voeg zo nodig meer zout of zuur toe. 
Voeg de citroen, ui, krenten, kikkererwten, kappertjes, pijnboompitten, tomaten en peterselie toe en schep een paar keer goed door, tot alles gemengd is. Proef nogmaals en breng eventueel verder op smaak. Laat de salade minsten 1 uur op kamertemperatuur intrekken.

Eet smakelijk!

* soms ook reuzencouscous of Israëlische couscous genoemd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten