12-05-2014

Ovenmaatjes!

A is van Aardappel en Aubergine. A is ook van Aparte combinaties. Hoewel, nu is het misschien niet zo gek om deze twee samen in een ovengerecht te verwerken. Maar bedenk je eens dat hier ruim 500 jaar 'Columbian Exchange' aan het werk is: De kruisbestuivingen van voedsel en goederen die na de zogenaamde 'ontdekking' van Amerika heeft plaatsgevonden over alle continenten. Aardappel uit Zuid-Amerika komt samen met aubergine uit Azië. Oost ontmoet west. Voor een geschiedenisgek al ik is dit dus wel degelijk een bijzonder gerecht. Serveer het samen met de venkel van vorige week. Oorspronkelijk ook uit Azië afkomstig, overigens.

Aardappels en aubergines uit de oven - naar een recept van Hugh Fearnley-Whittingstall uit Veg! (4 personen)


4 eetlepels olijfolie
500 gram aubergines
500 gram aardappels met schil, soort maakt niet uit
2 teentjes knoflook, in plakjes
citroensap
zeezout en versgemalen zwarte peper

opties ter garnering:
citroenschil
gerookte paprikapoeder
fijngesneden kruiden (koriander, peterselie)

Verwarm een oven voor op 200 graden. Schenk de olie in een grote braadslede en zet de ruim 10 minuten in de oven, tot de olie heet is.
Snijd intussen de aubergines en aardappel in blokjes van 2 centimeter. Doe ze in en schaal en breng op smaak met zout en peper*. Haal de braadslede uit de oven en zet op een hittebestendig oppervlak. Doe de aubergine en aardappel erin en schep om, zodat alles met olie bedekt is. Pas op voor de hete olie! Zet 30 minuten in de oven en schep halverwege een keer om.
Haal uit de oven en roer de knoflook erdoor. Zet alles nog eens 10-15 minuten in de oven, tot de groenten goudbruin zijn. De aubergine moet dan zacht zijn en de aardappel gaar. Knijp er wat citroensap over en voeg extra zout en peper toe als dat nodig is. Garneer verder met wat je lekker vindt of in huis hebt. Dien warm of op kamertemperatuur op. 

Eet smakelijk! 

* je kunt hier ook al gerookte paprikapoeder toevoegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten