14-05-2014

(Te) Gekke boontjes

Wat kon je ook al weer met flageolets doen? Dat boontje dat niemand kent en ik verrassend genoeg in de supermarkt tegen kwam? Je maakt er salade mee, maar ook dit fijne recept voor doordeweeks. Het kleine, groene en romige boontje geeft een goede bite aan de stoofpot, zoals bonen dat vaker doen in vegetarische gerechten. Grote groep eters? Dan is dit perfecte kost, want je maakt er gemakkelijk meer van. Het zelfgemaakt knoflook-kruiden brood gebruik je als lepel en om de restjes saus van je bord te vegen. Gebruik in plaats van rozemarijn ook eens dragon (mijn nieuwe kruidenverslaving). Gaat heel goed samen met tomatensaus.

Bonen & courgette stoofpotje met bijna-helemaal-zelfgemaakt knoflook-kruidenbrood - naar een recept uit 101 Veggie Dishes (4 personen)


1 eetlepel olijfolie
3 middelgrote courgettes
1 rode paprika, in stukjes
150 milliliter droge witte wijn
2 x 300 gram tomaten(pasta)saus of passata*
140 gram zwarte olijven zonder pit
2 x 400 gram flageolets (twee blikken), uitgelekt en afgespoeld
2 eetlepel verse rozemarijn, gehakt
50 milliliter olijfolie
2 teentjes knoflook, geperst
2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
1 kleine stokbrood, in plakken gesneden

Verhit de olie in een grote (braad)pan. Voeg de courgette en paprika toe en bak deze 10 minuten, tot de courgette zachter is en goudbruin begint te kleuren.
Voeg de wijn toe en laat 2 minuten op hoog vuur inkoken.  Voeg daarna de tomatensaus, bonen en rozemarijn toe. Breng aan de koken en laat 5 tot 10 minuten pruttelen.
Zet een oven op een hoge grill stand. Meng de olijfolie, knoflook en peterselie met elkaar. Smeer de plakken stokbrood aan een kant in met het mengsel. Leg de plakken onder de gril en gril tot ze goudbruin zien. Dit verschilt per grill, dus het is vooral een kwestie van goed in de gaten houden. Serveer de broodjes met de bonenstoofpot. 

Eet smakelijk!

* als je passata gebruikt, voeg dan een theelepel gedroogde kruiden toe zoals oregano, basilicum of dragon. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten