27-05-2014

Rabarber-speurtocht...

Tijd voor een uitgebreider en zoet recept. Het is rabarber tijd en zelfs rabarber week (of was dat vorige week?). Er zijn volgens mij best veel mensen die geen idee hebben wat ze met rabarber aanmoeten. Behalve het maken van moes, kwam ik ook nooit heel ver. Maar, omdat ik rabarber heel bijzonder en lekker vind ben ik gaan zoeken naar meer toepassingen. Bijvoorbeeld in zoet gebak, maar dankzij Mark Bittman weet ik ook een lekkere hartige toepassing. De zoektocht is nog lang niet voorbij, maar een van de vondsten wil ik graag delen. Deze taart is heerlijk zoet en de rabarber zorgt voor een prettig zuurtje. Door de hazelnoot en amandel smaakt het lekker noot-achtig. Feestelijke afsluiting van de maaltijd en altijd lekker bij koffie of thee.

Rabarber-hazelnoten-kruimelcake - naar een recept van Sophia Young uit delicious. magazine, maart 2009


40 gram fijne kristalsuiker
60 gram bloem
40 gram zachte ongezouten boter
60 gram amandelschaafsel
rasp van 1 sinaasappel

550 gram jonge rabarber
240 gram poedersuiker
50 gram bloem
1 1/2 theelepel kaneel
125 gram blank hazelnoten, gemalen*
185 gram ongezouten boter, gesmolten
6 eiwitten
1 1/2 eetlepel donkere basterdsuiker

Maak eerst het kruimeldeeg. Meng de suiker en bloem in een kom en wrijf de boter er met je vingertoppen door, zodat een kruimelig mengsel ontstaat (zie afbeelding). Wrijf het amandelschaafsel en de sinaasappelrasp erdoor. 
Snijd de uiteinden en eventueel blad van de rabarberstelen. Snijd de stengel in stukjes van ongeveer 2 centimeter. Je hebt zo'n 325 gram rabarber nodig. 
Verwarm een oven voor op 190 graden. Vet een vierkant (24x24 cm) of rechthoekige (20x30 cm) bakvorm in met olie en bekleed met bakpapier. Zeef de poedersuiker, bloem en kaneel in een kom en voeg de gemalen hazelnoten toe. Spatel de boter en eiwitten er losjes door. Schep het beslag in de bakvorm en verdeel hierover de helft van het kruimelmengsel, dan de stukjes rabarber en vervolgens de rest van het kruimelmengsel. Strooi de basterdsuiker erover en bak de cake 40 minuten, of tot deze stevig is**. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm. Serveer warm of op kamertemperatuur. 

Eet smakelijk!

* je kunt blanke hele hazelnoten malen in de keukenmachine. Niet te lang, want dan komt teveel olie vrij. Als er een paar grotere stukken achterblijven is het niet erg. 
** doordat de rabarber vocht verliest blijft de taart een beetje plakkerig. Niets van aantrekken, want aan de smaak boet hij niet in!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten