25-11-2014

Smokkelsoep

Kan het niet helpen. In de winter eet ik veel soep. Dus deze week alweer een recept voor soep (en volgende week waarschijnlijk nog een). Vaak is het zo gepiept en heb je met weinig werk een kom vol warmte, smaak en comfort. Met lekker brood erbij, en bijvoorbeeld (zelfgemaakte) spreads en salade(s), heb je een heerlijke maaltijd. Sommige soepen zijn maaltijden op zich. Zoals deze bomvolle minestrone. Het leuke aan dit recept is dat je het jezelf zo moeilijk of makkelijk kunt maken als je wilt. Met de ingrediënten kun je smokkelen, zoals bouillon van een blokje, (verse) tortellinie uit de supermarkt of zelfs pesto uit een potje. Maar heb je tijd en zin of voel je je geroepen, maak dan eens verse bouillon voor de basis. En ook die pesto is in een handomdraai gemaakt. Smokkelen met de groenten raad ik af (knipoog hier, maar ik ben tenslotte groenten-fan), maar varieer gerust als je bijvoorbeeld nog een restje pompoen of sperziebonen hebt liggen. Dit is een ideaal restjes-recept. Geef daarom gerust je eigen draai aan deze minestrone. Ik maakte hem, met een kleine aanpassing, al vegetarisch, dus ik ben benieuwd wat jij er mee doet. 

Vegetarische rokerige minestrone met tortellinie en pesto - naar een recept van WinnieAb op Food52 (6-8 personen)


2 eetlepels olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
2 grote tenen knoflook. fijngehakt of geperst
1 prei, donkergroen eraf en in dunne ringen gesneden
2 theelepels gerookte paprikapoeder
3 wortelen, geschild en in blokjes
2 stengels bleekselderij in dunne plakjes
1 courgette, in blokjes
1 aardappel, geschild en in blokjes
1 liter groentebouillon
1 blik kikkererwten (400 gram), afgespoeld en uitgelekt
2 blikken hele tomaten in blik
zout
50 gram basilicum of peterselie
2 eetlepel pijnboompitten
2 tenen knoflook, gepeld
2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
1 eetlepel olijfolie
65 gram spinazie of boerenkool, in reepjes gesneden
1 pak (250 gram) kaastortellinie
Balsamico azijn, eventueel er garnering
Geraspte Parmezaanse kaas, eventueel ter garnering

Verhit de olijfolie op een middelhoog vuur in een grote pan. Voeg de ui, knoflook en prei toe en bak deze tot de ui glazig is en de prei zachter. Roer de paprikapoeder erdoor. Voeg de wortel, bleekselderij, courgette en aardappel toe en bak deze nog 2 minuten mee.
Doe de bouillon en kikkererwten erbij. Voeg dan de tomaten toe door deze met je handen in stukken te knijpen. Vergeet niet het sap toe te voegen. Voeg naar smaak zout toe. Breng het geheel aan de kook en laat 30-40 minuten koken tot de aardappel gaar is. 
Maak ondertussen de pesto in een keukenmachine of met de hand. Gebruik je een keukenmachine, voeg dan de basilicum of peterselie, pijnboompitten, knoflook en kaas toe en maal deze fijn. Voeg geleidelijk de olijfolie toe tot de pesto iets smeuïg is. Doe je het met de hand, hak dan alle ingrediënten zo fijn mogelijk en doe deze in een kom. Voeg dan geleidelijk de olijfolie toe tot je een smeuïg geheel hebt.
Ga verder met de soep als de aardappel gaar is. Voeg de spinazie of boerenkool en de tortellinie toe en kook deze 5-7 minuten mee. Proef de soep en voeg eventueel meer zout toe. Serveer de soep met een schep pesto, en eventueel een paar druppels balsamico azijn en geraspte Parmezaan. 

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten