21-11-2014

Het Specerijengeheim

Het fijne aan recepten geïnspireerd op de Indiaase keuken is dat het een flinke aanslag vormt op de enorme hoeveel kruiden en specerijen die je in de loop van een vegetarisch kookleven verzameld. Tja, ik ben zo'n gek die voor een theelepel "vul willekeurig kruid in" weer een bakje of potje in huis haalt. Wat vervolgens jaren stof ligt te verzamelen, omdat je het nergens anders in kwijt kunt. Dus als ik dan een recept lees zoals het onderstaande, word ik enthousiast. Omdat ik dan eindelijk een tweede theelepel specerij kan gebruiken. Zo houdt de illusie stand dat die potjes ooit op komen en dus niet voor niets gekocht zijn. Ook koks houden zichzelf wel eens voor de gek. Houd de lange lijst kruiden en specerijen je tegen om aan dit recept te beginnen? Vraag dan eens rond in je (kook)vriendenkring en je zult ongetwijfeld binnen no time alle eet- en theelepels smaakmaker verzameld hebben.

Vindaloo met twee soorten aardappel - naar een recept van Yotam Ottolenghi uit Plenty (4 personen)


8 kardemompeulen
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel korianderzaad
1/2 theelepel kruidnagels
1/4 theelepel geelwortelpoeder
1 theelepel mild paprikapoeder
1 theelepel kaneel
2 eetlepels plantaardige olie
12 sjalotten (300 gram), fijngesnipperd
1/2 theelepel bruin mosterdzaad
1/2 theelepel fenegriekzaad
25 kerrieblaadjes
2 eetlepels fijngehakte verse gember
1 verse rode chilipeper, fijngehakt
3 rijpe tomaten, ontveld en grof gehakt
1/2 deciliter appelazijn
4 deciliter water
1 eetlepel fijne kristalsuiker
400 gram geschilde vastkokende aardappelen, in blokjes van 2,5 centimeter
2 kleine rode paprika's, in stukjes van 2 x 2 centimeter
400 gram geschilde zoete aardappelen, in blokjes van 2,5 centimeter
zout
munt of koriander, om te garneren

Maak eerst de specerijenmix. Rooster de kardemompeulen, komijn- en korianderzaad in een droge koekenpan tot ze gaan springen. Giet ze in een vijzel, voeg de kruidnagels toe en wrijf en maal alles fijn met de stamper. Gooi de kardemompeulen weg als de zaadjes eruit zijn gekomen. Roer de geelwortel, paprikapoeder en kaneel erdoor en zet opzij.
Verhit de olie in een pan met een stevige bodem, bijvoorbeeld een braadpan. Doe de sjalotten met het mosterd- en fenegriekzaad erin en bak alles 8 minuten op halfhoog vuur tot de sjalotten goudbruin zijn. Roer het specerijenmengsel, de kerrieblaadjes, gember en chilipeper erdoor en bak alles 3 minuten. Voeg de tomaten, azijn, water, suiker en wat zout toe. Breng alles aan de kook en laat de saus op laag vuur 20 minuten in de gesloten pan pruttelen. 
Roer de aardappelblokjes en paprika erdoor en laat 20 minuten zachtjes koken. Voeg de zoete aardappel toe. Roer alles goed door elkaar en zorg dat de groeten met vloeistof bedekt zijn. Voeg eventueel water toe en laat de groenten in de gesloten pan in nog 40 minuten gaar worden. Neem het deksel van de pan en laat de saus 10 minuten inkoken en binden. Dien de vindaloo heet op met rijst , eventueel naan brood, en gegarneerd met kruiden.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten