28-11-2014

Dag meneer aardpeer

Voor het volgende recept presenteer ik aan u: De aardpeer. Ja, die ja. Ook ik wist niet waar ik naar keek toen ik een mysterieus pakje op mijn stoep vond. Had iemand daar zomaar een tas vol modderige...ja, wat eigenlijk, neergelegd. Aardperen dus. En dan wordt de Sherlock Holmes in mij wakker en ga ik op zoek naar recepten waarin de aardpeer de hoofdrol speelt. Wie kan ik dan beter raadplegen dan de koning der exoten (misschien overdrijf ik): Yotam Ottolenghi. Die zo verzot is op groenten dat ook de minder populaire dan wel bekende soorten aan bod komen. Gelukkig vond ik ook nog inspiratie bij mijn andere kookhelden, de heer Bittman en de heer Fearnley-Whittingstall, maar dit recept zag er wel heel veelbelovend uit. Op naar de keuken. Aardperen wassen (lees schrobben en boenen, zoveel aarde zat eraan) en maar eens uitvinden hoe dit vreemde heertje smaakt. Het resultaat heeft me verrast en zal ook jullie hopelijk verbazen.

Aardperen met halloumi en basilicumolie - naar een recept van Yotam Ottolenghi uit Plenty (4 personen)


500 gram aardperen
sap van 2 kleine citroenen
4 takjes tijm
3 eetlepels water
ca. 1 1/4 deciliter olijfolie
400 gram cherrytomaten
400 gram halloumi, in 1 centimeter dikke plakken
1 stronkje rood- of witlof, bladeren losgehaald
zou en zwarte peper

Voor de basilicum olie
50 gram basilicum (blad en steeltjes)
20 gram bladpeterselie (blaadjes en steeltjes)
1 teen knoflook, gepeld
1,4 deciliter olijfolie

Verhit een oven voor op 220 graden. Giet het sap van 1 citroen in een kom en roer hier een halve liter water door. Schil de aardperen met een dunschiller, snijd ze overlangs in 1 centimeter dikke plakken en leg de plakken in de kom met water om bruin worden te voorkomen. Schep de aardperen uit de kom in een ovenschaal. Voeg de tijm, het sap van de tweede citroen, het water en 1 eetlepel olijfolie en wat zout en peper toe. Schep alles door elkaar en verdeel de plakken aardpeer over de bodem van de schaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 40-45 minuten in de oven tot de aardpeer gaar is. Haal de schaal uit de oven als de aardperen gaar zijn, maar houd ze warm.
Maak ondertussen de basilicumolie en tomaten klaar. Voor de olie doe je de basilicum, peterselie, knoflook en een mespuntje zout in een keukenmachine. Hak zeer fijn en voeg af en toe beetje olijfolie toe, totdat je een dunne puree krijgt. 
Warm een koekenpan op hoog vuur tot deze goed heet is. Doe er 1 eetlepel olijfolie in en rooster hierin de tomaten op hoog vuur. Schud de pan af en toe zodat ze gelijkmatig kleuren. Na ongeveer 3-4 minuten moeten de tomaten bruin tot licht geblakerd zijn, maar hun vorm behouden hebben. Bestrooi ze met zout.
Maak de koekenpan schoon en zet deze vlak voor serveren weer op hoog vuur om de kaas te grillen. Giet er een klein laagje olijfolie in en laat deze heet worden. Bak, op halfhoog vuur, hierin de plakken halloumi 2 minuten aan elke kant tot ze mooi bruin zijn. Leg ze op keukenpapier. 
Stel de salade als volgt samen: Verdeel wat lofblaadjes op een bord. Schep hierop de warme kaas, aardpeer, cherrytomaatjes en weer wat lof. Sprenkel de basilicumolie erover en dien gelijk op.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten