14-11-2014

Wilde rijst jagen!?

Wilde rijst klinkt gevaarlijk. Alsof je als een jager het bos in moet om het te zoeken onder loof en struikgewas. Van de platgetreden paden af het onbekende in. Canadese Wilde Rijst, staat er op de verpakking. Dat betekend beren, bergen en naaldbossen trotseren. Alles voor dat ene plantje...
    De realiteit is waarschijnlijk minder spannend. Keurige 'wilde' rijstvelden, netje bijgehouden en met een groot hek eromheen om de beren buiten te houden. Afgesloten stukken rivierbedding, waar dit plantje goed schijnt te gedijen, waar het grootste wild dat je tegen zult komen een verdwaalde kikker of spartelende vis is. De term 'wild' heeft waarschijnlijk eerder te maken met de eerste personen die het westen deze graansoort zag eten: De 'wilden' van Noord-Amerika. Of ligt misschien in het feit dat deze graansoort voornamelijk in het wild groeide en geplukt werd, voordat men het ging cultiveren. Nee, echt wild kun je wilde rijst niet meer te noemen, maar dat maakt het niet minder lekker. Noot-achtig van smaak past het heel mooi bij de frisse citrus en aardse bietjes in deze salade.

Salade met wilde rijst, geroosterde bietjes en sinaasappel - naar een recept van Isa Chandra Moskowitz uit Appetite for Reduction (4 personen)


500 gram bietjes, ongekookt
sap van 2-3 sinaasappels (ongeveer 180 milliliter)
2 eetlepels rode wijn azijn
1 eetlepel sesam olie (liefst van geroosterde zaden)
1/8 theelepel zout
1 theelepel hete chilisaus (bijvoorbeeld sriracha of piripiri)
1 theelepel gember, fijngeraspt
1 navelsinaasappel
2 eetlepels sesam zaad
330 gram gekookte wilde rijst, afgekoeld
40 gram krenten
80 gram sla (kies je favoriete soort, of een melange)

Begin met het roosteren van de bietjes. Verwarm een oven voor op 220 graden. Afhankelijk van de grote van de bietjes schil je ze en snijd ze door de helft (bij kleinere bietjes) of in dikke plakken (bij de grotere). Wikkel de hele gesneden biet in aluminiumfolie. Rooster ze ten minste 1 uur in de oven. Ze zijn gaar wanneer je er makkelijk met een vork in kunt prikken. Pas op voor het bietensap, want dat kan (mooie) rode vlekken geven. Tijdens het roosteren kun je bijvoorbeeld de rijst koken (heeft ongeveer 40-50 minuten nodig). Laat de bieten (en de rijst) afkoelen en snijd ze in grove stukken.
Maak een dressing van het sinaasappelsap, de wijnazijn, sesamolie, zout, chilisaus en gember. Meng goed en laat de smaken goed intrekken. Waarschijnlijk heb je meer dan je in de salade gebruikt. De rest kun je bewaren voor een andere salade.
Snijd met een scherp mes de boven en onderkant van de sinaasappel. Zet hem neer en snijd de schil en het wit eronder van het vruchtvlees. Snijd de sinaasappel in de breedte in plakken en snijd deze in stukken. 
Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Rooster onder af en toe schudden of roeren ongeveer 2 minuten, totdat de zaden mooi bruin beginnen te kleuren. Haal dan van het vuur en uit de pan en laat iets afkoelen.
Giet de dressing in een grote salade kom. Doe de wilde rijst, krenten en de sla erbij en meng goed. Voeg de sinaasappel en sesamzaad toe en meng nogmaals. Doe als laatste de bieten stukken erbij. 

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten