11-11-2014

Off-Key Lime Pie

Als het op recepten aan kwam, was ik altijd vrij strikt in het navolgen ervan. Want, zo dacht ik dan, een kok schrijft het niet voor niets zo op. Dan moet het wel de ultieme vervolmaking van een gerecht zijn, toch? Waarom zou je daar, als amateurkok, iets aan veranderen? Dat rook bijna naar heiligschennis. 
   Gelukkig ben ik wat vrijer geworden in het interpreteren van recepten. En las tussen de regels door dat ook de kookboek-schrijvers en koks die ik bewonder vaak aangeven dat het alleen maar goed en leuk is als je met hun recepten speelt. Recepten als leidraad, geen ultieme waarheid dus. Geen gele spliterwten, maar wel groene? Geen probleem! Bepaalde kruiden niet in huis? Die ene halve theelepel kun je vast wel missen. Of misschien vervangen door iets wat je wel hebt! Geen key limes, maar wel 'gewone' limoenen in huis? Dan kun je prima een Key Lime Pie maken. 
   Of niet? Want daar sloeg de twijfel toe: Kun je wel een Key Lime Pie zonder key limes maken? Key limes, veelal afkomstig van de Florida Keys, kun je in Nederland niet krijgen (wil degene die wel een adres weet het ons vertellen?). Limoenen daarentegen genoeg. Maar smaakt zo'n key lime niet heel anders dan de limoenen hier? Is de taart dan nog wel authentiek? Ik besloot mijn neurotische gedachtegang halt toe te roepen en de taart gewoon te maken met de zure groene vriendjes die je hier in de supermarkt kunt kopen. En, authentiek of niet, mijn off-key lime pie smaakte fantastisch! 

(Off)-Key Lime Pie - naar een recept van Max La Rivière-Hedrick op chow.com (8-12 personen)


1 rol Digestive biscuit (+/- 400 gram)
8 eetlepel roomboter, gesmolten en afgekoeld
50 gram fijne kristalsuiker
2 blikken gecondenseerde melk (2x 400 gram)
8 grote eierdooiers
5 limoenen, schil geraspt en het sap uitgeperst

Verwarm een oven voor op 190 graden. Vet een springvorm of andere taartvorm met losse bodem in met bakspray of neutrale olie. Bedek de bodem eventueel met bakpapier. 
Vermaal de Digestive koekjes in een keukenmachine tot je een fijne kruimel over hebt. Zorg dat er geen brokjes meer in zitten, want daarmee krijg je een ongelijke bodem. Meng het kruim met de boter en suiker tot een deeg. Bekleed de bodem en zijkanten van de bakvorm met het deeg. Doe de vorm in de oven en bak hem ongeveer 12 minuten. Laat helemaal afkoelen. Het deeg is eerst zacht, maar wordt door het afkoelen harder.
Zet de temperatuur van de oven op 170 graden. Meng met een garde de gecondenseerde melk rustig met de eierdooiers. Doe het sap en de rasp van de limoenen erbij en roer alles goed door elkaar. Stort de vulling in de taartvorm. Bak de taart 15 tot 17 minuten in de oven. De taart is klaar als de vulling nog een beetje wiebelt wanneer je de taart beweegt. Laat de taart helemaal afkoelen. Serveer eventueel met een dot slagroom. 

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten