18-11-2014

A Walk and then Soup

Er zit een groot voordeel aan 'weekend' hebben buiten het weekend. Zo ondervond ik toen ik, moederziel alleen, door de bossen en duinen van Schoorl liep op een dinsdagmiddag. Geen hond, of mens, te bekennen. Tijdens de 17 kilometer lange wandeling kon ik me in alle rust in de natuur en in mijn eigen hoofd begeven, zonder gestoord te worden. Een dankbare ervaring en een kleine luxe in deze tijd waarin alles met elkaar gedeeld wordt en elke ervaring niets meer dan een replica lijkt van die van de honderd anderen die zich met jou op hetzelfde moment op de dezelfde plek begeven.  In een tijd waarin je altijd bereikbaar bent, of 'hoort te zijn,' zijn er nog plekken waar je telefoon geen bereik heeft en waar je daardoor, zonder dat je daar misschien de intentie toe had, even echt 'alleen op de wereld' bent. En wat is er dan heerlijker, vooral na koude, vroege winterwandelingen, dan een bord hartverwarmende soep na al die fysieke (en soms mentale) in- en ontspanning. Van jou, voor jou.

Venkel en knolselderijsoep met sinaasappelschil - naar een recept van Hugh Fearnley-Whittingstall uit Veg! (4 personen)


30 gram boter
1 eetlepel olijfolie
4 sjalotjes, of 1 middelgrote ui, in ringen
3 grote venkelknollen (750 gram), boven- en onderkant eraf, in dunne plakken (bewaar het groen)
1/4 van een grote knolselderij (250 gram ongeschild), geschild en in blokjes
fijn geraspte schil van 1 sinaasappel
ongeveer 500 milliliter groentebouillon
zeezout
versgemalen zwarte peper
4-6 eetlepels crème fraîche

Verhit de boter en olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de sjalotjes of ui toe en fruit deze zachtjes een paar minuten. Doe de venkel en knolselderij erbij, roer goed, doe het deksel op de pan en laat ongeveer 10 minuten meebakken. 
Voeg de sinaasappelschil, bouillon en wat zout en peper toe. Breng het geheel aan de kook en laat ongeveer 15 minuten zacht koken tot de groenten gaar en zacht zijn. 
Pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot deze helemaal glad is. Voeg eventueel nog wat bouillon of water toe als de soep te dik is. Soms zijn de vezels in de venkel iets taai en moet je wat langer pureren om de soep mooi glad te krijgen. 
Als de soep tijdens het pureren is afgekoeld verwarm deze dan even voor het serveren. Proef voor extra zout en peper en dien op met een flinke schep crème fraîche erin, een beetje venkelgroen als je dat over hebt,  en een flinke draai uit de pepermolen. 

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten