08-11-2014

Een beetje vreemd en lekker?

Ooit was ik met familie op vakantie in het zuiden van Engeland. We aten daar best vaak in een soort pub-achtige restaurants. Van die locals only plekjes waar je goedkoop en veel eet. Helaas, als vegetariër kwam je daar niet echt aan je trekken. Tijdens die vakantie heb ik, in de 10 dagen die we er door brachten, ongeveer 5 keer lasagne gegeten. Waarvan één hele smerige tijdens de terugreis op de boot die toen nog in een paar uurtjes van Norwich naar Hoek-van-Holland vaarde. Vaak bestond de lasagne uit veel tomatensaus, kaas en een verdwaalde wortel of erwt. Ach, het is de Engelsen, die toch al niet bekend staan om hun spannende keuken, vergeven. Toch zou je verwachten dat restaurants met de groei van het aantal vegetariërs en veganisten een trigger krijgen om bij de vegetarische optie met iets creatievers te komen dan een lasagne (of, nog zo'n cliché, een wrap/tortilla). Op z'n minst zouden ze kunnen proberen de lasagne eens een pimp-beurtje te geven. Er iets spannends van maken. Een combinatie die je niet verwacht. Ingrediënten die je nieuwsgierig maken naar hoe ze bij elkaar zullen smaken. Daarom dit weekend, ter inspiratie, een spannende variant op de welbekende lasagne. Ik beloof je dat er geen tomaat aan te pas komt!* 

Pompoen & appel lasagne - naar een recept uit Allerhande magazine nummer 2, 2014 (4 personen)


1 flespompoen
4 eetlepels olijfolie
2 theelepels zeezout
2 frisse en aromatische appels (bijvoorbeeld Elstar)
60 gram geroosterde amandelen
1/2 theelepel kaneel
125 gram crème fraîche
9 verse lasagne bladen
75 gram Parmezaanse kaas, geraspt

Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de flespompoen. Verwijder het zaad en de draderige binnenkant. Laat de schil aan de pompoen zitten. Snijd deze in parten en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de olie en zeezout erover en rooster de parten 35 minuten in de oven.
Neem dan de pompoen uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Zet de oven op 180 graden. Snijd de appels in kwarten en verwijder de klokhuizen. Snijd de kwarten in dunne plakken. Hak de amandelen grof. Maak een puree van de pompoen, kaneel en crème fraîche met een vork, of met behulp van een keukenmachine of staafmixer. Breng eventueel op smaak met zout en peper. 
Schenk 50 milliliter water in een lasange- of ovenschaal. Bedek de schaal met 3 lasagnebladen, 1/3 pompoenpuree, 1/3 van de appelplakjes, 1/3 van de amandelen en 1/3 van de kaas. Maak zo nog twee lagen. Bak de lasagne 45 minuten in de oven. Serveer met een frisse salade als tegenhanger voor de stevige kost.

Eet smakelijk!

* wel lekker veel kaas natuurlijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten