07-03-2014

Veggie Delight!

Roosteren doet zo iets moois met groenten. Vaak komen er hele andere texturen en smaken tevoorschijn dan bij koken of stomen. Intens, vol en gemoedelijk. En de geur die uit de oven dwarrelt vult m'n keuken met vreugde. Ik gebruik de oven daarom graag voor groentebereiding. Hoewel tijdsintensief heb je naast het snijden vaak weinig werk aan de bereiding; de oven doet de rest. Dit prachtige recept van Ottolenghi is een aanrader voor de winter, want winterse knolgewassen als pastinaak, maar ook bijvoorbeeld peen of meiraap, komen hierin mooi tot zijn recht. De zoete aardappel geeft een zoete tint en de kappertjesdressing maakt het fris. Voor degenen die niet van kappertjes houden: Probeer het! Misschien dat je ze door dit gerecht meer gaat waarderen. Experimenteer met diverse groenten en maak het gerecht eventueel af met verse kruiden. Met een groene salade, wat lekker brood en dips is dit gerecht het schitterend centrum van een feestmaal.

Geroosterde pastinaak en zoete aardappel met kappertjesvinaigrette - naar een recept van Yotam Ottolenghi uit Plenty (4 personen)


700 gram pastinaak
4 middelgrote rode uien
1,5 deciliter olijfolie
4 takjes tijm of 1 theelepel gedroogde tijm
2 takjes rozemarijn of 1,2 theelepel gedroogde rozemarijn
1 bol knoflook, horizontaal doormidden gesneden*
2 middelgrote zoete aardappelen (zo'n 600 gram)
+/- 1 bakje cherrytomaten, allen doormidden gesneden
2 eetlepels citroensap
4 eetlepels kleine kappertjes (grote exemplaren gehakt)
1/2 eetlepel ahornsiroop
1/2 theelepel mosterd
1 eetlepel geroosterd sesamzaad (eventueel)
zout & versgemalen zwarte peper

Verhit een oven voor op 190 graden. Schil de pastinaak en snijd ze in twee of drie stukken van 5 centimeter. Snijd deze stukken in een soort dikke frietjes van 1,5 centimeter dik. Pel de uien en snijd deze in zes parten.
Doe de pastinaak en ui in een mengkom en voeg 1,25 deciliter olijfolie, de tijm, rozemarijn, knoflook, 1 theelepel zout en wat zwarte peper toe. Vermeng alles goed en verdeel het mengsel over een grote braadslee of bakplaat. Rooster alles in 20 minuten.
Was intussen de zoete aardappel. Snijd deze met schil en al overlangs doormidden en snijd elke helft in zes parten. Schep de aardappel door de andere groenten op de braadslee en bak het geheel nog eens 40 tot 50 minuten. 
Roer als alle groenten gekleurd en gaar zijn de tomaten erdoor. Rooster alles nog 10 minuten. Klop intussen het citroensap, de kappertjes, ahornsiroop, mosterd, het restant olijfolie en een 1/2 theelepel zout door elkaar. Zodra de groenten klaar zijn giet je de dressing over de groenten. Bestrooi eventueel met het sesamzaad. Serveer in de braadslee of op een mooi groot bord.

Eet smakelijk!

* een aantal losse teentjes, ongepeld, werkt ook prima, als je niet de hele bol gebruikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten