04-03-2014

Appel in kwadraat

Je wist dat ik een aardappelliefhebber ben, maar ook met appels kook ik graag. Eerder kwamen ze samen in deze heerlijk herfstige curry, maar vandaag schijnen ze alleen-met-z'n-twee in de spotlight. Frisse appel biedt een mooie balans met de aardse, meer romige aardappel. Wees niet zuinig met nootmuskaat en peper om het gerecht een beetje pit te geven. Kaas en room maken het af. Je aardappelverslaving heeft er weer een nieuwe held bij. Gratin nieuwe stijl!

Aardappel-Appel schotel - naar een recept uit Het grote vegetarische kookboek (4 personen)


2-4 grote aardappelen 
3 groene of stevige rode appels
1 ui
60 gram geraspte belegen kaas
2,5 deciliter room
1/4 - 1/2 theelepel nootmuskaat
versgemalen zwarte peper

Zet een pan water op en breng aan de kook. Schil de aardappel en snijd in een paar stukken, zo, dat je er later makkelijk plakken van kunt snijden/raspen. Kook de aardappel in 5 minuten. Ze hoeven niet gaar te worden. Giet af en laat even afkoelen.
Verwarm een oven voor op 180 graden. Bestrijk een grote, ondiepe ovenschaal* met olie of spray met bakspray. Snijd of rasp de aardappel in de dunne plakken. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd of rasp ook deze in dunne plakken. Pel de ui, en snijd deze in dunne ringen.
Leg de aardappel, de appel en de ui in laagjes in de ovenschaal. Eindig met een laagje aardappel. Strooi de kaas er over en giet de room in de schaal. Bestrooi met nootmuskaat en zwarte peper.
Bak de schotel in ongeveer 45 minuten in de oven goudbruin. Laat hem voor het serveren 5 minuten staan. 

Eet smakelijk!

* Bijvoorbeeld een lasagne-schaal. Er moet ruimte zijn voor een aantal laagjes appel, aardappel, ui.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten