18-03-2014

...wintervoorraadopmaakstoofpot

Ik schreef het vorige week al, toen de temperaturen bijna zomers aandeden, en deze week schrijf ik nog het een keer. Het is nog wintertijd, het is nog maart, dus we moeten/mogen nog even creatief zijn met kool, winterpeen, aardappel, spruitjes en al die andere winterfavorieten. Geen probleem. Helemaal niet als je de bijbel onder de vegetarische kookboeken hebt waar een prachtig, smaakvol en kijk-eens-wat-ik-nu-eet (gort!) recept in staat voor een lijf en leden verwarmende stoofpot. Laat de minder tropische weersomstandigheden je humeur niet verpesten. De asperges, verse doperwten, zacht en zoet zomerfruit komen wel. Geniet nog even van stevige kost nu het nog kan. Ik doe dat wel in ieder geval.

Stoofpot van gort en paddestoelen - naar een recept van Mark Bittman uit De Dikke Vegetariër (4 personen)

70 gram parelgort
2 eetlepels olijfolie of boter
160 gram ui, gesnipperd
2 middelgrote winterwortels, in stukjes
2 stengels bleekselderij, in grove stukjes
2 middelgrote aardappelen, vastkokend, geschild en in vieren
250 gram spruitjes, onderkant eraf gesneden, gehalveerd
8 tenen knoflook, gepeld (naar keuze)
140 gram gemengde paddenstoelen, in plakjes gesneden
1 theelepel verse tijmblaadjes, of 1/2 theelepel gedroogde tijm
zout en versgemalen zwarte peper
7 deciliter groentebouillon (of water)
verse peterselie, gehakt, ter garnering

Week de parelgort zo'n 2 uur van te voren in een ruime pan met water, om de kooktijd ervan te verkorten. Spoel daarna goed af onder de kraan, giet af en zet apart.
Verhit een grote braadpan op middelhoog vuur. Smelt de boter of verhit de olie en fruit hierin de ui zo'n 5 minuten. Voeg de wortel, bleekselderij, aardappelen en knoflook toe en bak het geheel, al omscheppende, nog 5 minuten. Bak dan 5 minuten de paddenstoelen mee. Roer de gort erdoor en schep om tot de korrels glanzen. Voeg als laatste de tijm, zout en peper en groentebouillon (of water) toe.
Doe het deksel op de pan, breng het geheel aan de kook en zet het vuur laag, zodat het geheel heel zachtjes pruttelt. Laat alles zo'n 30 minuten sudderen waarbij je één of twee keer roert. 
De stoofpot is klaar als alle ingrediënten gaar zijn (hoe gaar, dat mag je zelf bepalen). Serveer in kommen of diepe borden en garneer royaal met peterselie. Voeg eventueel extra zout en peper toe voor de smaak. Lekker met knapperig brood erbij.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten