02-12-2014

Thuiskom Stoofpot

Heb jij ook gerechten die je doen terug verlangen naar 'de tijd van toen.' Een tijd die je waarschijnlijk alleen in je hoofd kent en waarin je nooit echt in hebt geleefd, maar wel een soort nostalgie voor kent. Waarvan je een romantisch tijdsbeeld hebt gevormd waar je lekker in weg kunt dromen. Waar je bijvoorbeeld thuis komt na een koude dag in een huis vol geborgenheid met een knisperend haardvuur dat licht en hitte verspreidt. Lijf en leden worden daardoor langzaam weer opgewarmd. Je wordt weer mens en beetje bij beetje weer heel. Ja, het plaatje zou perfect zijn, ware het niet voor de pan flauwe hutspot die je op tafel aantreft. Misschien was deze tijd er ook een waarin eten vooral moet vullen en niet zo nodig lekker hoefde te zijn. Waarin zout dé, zo niet de énige, smaakmaker was. Gelukkig bestaat die 'tijd van toen' in mijn hoofd, dus kan ik naar hartenlust aanpassingen maken. In plaats van hutspot vind ik deze simpele en smaakvolle stoofpot op tafel. Aardappel en wortel ja, maar gekruid met veel tijm en een vleugje salie, smaakvolle groentebouillon en verse zwarte peper. Met koekjes gemaakt van zoete aardappel om erin te dopen. Zo. In mijn hoofd is het plaatje compleet, dus tijd om in mijn echte keuken aan de slag te gaan.

Veggie stoofpot met zoete-aardappel-koekjes - naar een recept van Isa Chandra Moskowitz uit Appetite for Reduction (6 personen)


Veggie stoofpot

1 theelepel olijfolie
1 kleine ui, gesnipperd
225 gram kastanjechampignons, in plakjes
3 tenen knoflook, geperst
1 1/2 theelepel gedroogde salie
1/2 theelepel zout
versgemalen zwarte peper
100 gram spliterwten (geel of groen)
750 milliliter (sterke) groentebouillon
1,3 kilogram vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes
450 gram winterpeen, geschild en in blokjes
2 volle eetlepels verse tijm
250 milliliter water
30 gram bloem
125 gram diepvries doperwten

Verhit een grote pan op middelhoog vuur. Fruit de ui in de olie, ongeveer 4 minuten, tot deze glazig is. Voeg de champignons, knoflook, salie, zout en zwarte peper toe en bak nog zo'n 3 minuten, totdat de champignons hun vocht loslaten. 
Voeg de spliterwten en groentebouillon toe, doe de deksel op de pan en breng aan de kook. Kook zo'n 5 minuten en doe dan de aardappel en wortel erbij. Doe het deksel weer op de pan en zet het vuur laag. Laat het geheel 25 tot 30 minuten pruttelen. De aardappel en wortel moeten dan gaar zijn, en de spliterwten zacht. Roer regelmatig. Maak ondertussen de zoete aardappelkoekjes (zie recept hieronder).
Mix als de stoofpot kookt de bloem met het water. Doe dit met een garde, voeg eerst een kwart van het water toe en roer hard, zodat er een dik papje ontstaat. Voeg dan de rest van het water toe. Blijf goed roeren. Het geheel moet een soort papje worden en geen klont. 
Voeg als de stoofpot gekookt heeft de tijm, het bloem-water mengsel en de erwten aan de pan toe en kook het geheel nog zo'n 10 minuten, zonder deksel. Roer regelmatig, zodat het bloemmengsel goed oplost. De stoofpot wordt lekker dik. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper. Serveer met wat extra verse tijm erover en met de zoete aardappel koekjes.

Zoete-aardappel-koekjes (12 stuks)

225 gram gepureerde zoete aardappel
3 eetlepels koolzaad- of andere plantaardige olie
1 eetlepel ahornsiroop
1 theelepel appelcider azijn
1/2 theelepel zout
125 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel gemalen nootmuskaat
2 tot 3 eetlepels koud water

Verhit een oven voor op 205 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng in een mengkom de zoete aardappel, olie, ahornsiroop, appelcider azijn en zout. Zeef de bloem, bakpoeder en nootmuskaat boven de kom en vouw deze door het zoete aardappelmengsel. De droge ingrediënten moeten net iets vochtig zijn en kruimelig. Meng niet te lang! 
Voeg 2 eetlepels water toe en kneed het deeg lichtjes zo'n 5 of 6 keer tot je een samenhangend deeg hebt. Voeg eventueel een extra eetlepel water toe als het mengsel te droog is. Kneed niet te lang, anders krijg je taaie, harde koekjes.
Leg kleine balletjes (golfbal formaat) van het deeg op de bakplaat, druk ze iets plat en bak de koekjes 12 tot 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zien en stevig aanvoelen. Haal uit de oven en serveer ze met de stoofpot. 

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten