09-12-2014

De andere banaan

Ze zijn groot, vaak nog groen, zien eruit als banaan, maar zijn het niet echt. En toch ook wel. Plantain of bakbanaan worden ze genoemd. Net iets groter en steviger dan de normale huis-tuin-en-keuken bananen. De lokale toko is goed gesorteerd qua groente en fruit, dus de bakbanaan had ik al een poosje zien liggen. De truc was nog een leuk, en lekker uitziend, recept vinden om het in te gebruiken. Gelukkig is zo'n recept nooit ver weg in mijn bescheiden verzameling kookboeken. Vegan-queen Isa Chandra Moskowitz serveert de bakbanaan met een pittige curry. Lekker, wat het iets zoete en romige van de bakbanaan geeft een mooi contrast met de kruiden en pepers in de curry. Ze vullen elkaar, qua smaak, prachtig aan. Mocht je tijd hebben, dan raad ik aan om in plaats van zwartoog bonen uit blik, gedroogde bonen te gebruiken. Kook ze, met 4x zoveel water als bonen, in ongeveer 45 minuten tot een uur gaar en voeg ze dan aan de curry toe.

Caribbean Curried Black-Eyes Peas with Plantains - naar een recept van Isa Chandra Moskowitz uit Appetite for Reduction ( 4 personen)


1 theelepel olijfolie
40 gram gesnipperde sjalotjes
1 rode paprika, zaad en zaadlijsten eruit en in kleine blokjes
1/2 of 1 hele rode peper (als je een habanero peper kunt vinden, gebruik deze dan)
3 tenen knoflook, geperst
2 theelepel vers geraspte gember
2 laurierblaadjes
1 steranijs
2 theelepels milde kerriepoeder
snuf kaneel
3 takjes verse tijm
1/2 theelepel zout
180 milliliter kokosmelk
180 milliliter water
1 blik zwartoog bonen
1 theelepel agavesiroop
sap van een 1/2 limoen
2 rijpe bakbananen, schil aan een kant in de lengte ingesneden en in dikke plakken gesneden

Voor dit gerecht stoom je de bakbanaan. Bereid dus een stoom-apparaat voor. Ik gebruik een mandje in een pan met een laagje water erin wat ik aan de kook breng. Plan de hoeveelheid tijd die je voor de voorbereiding nodig hebt, in dit recept in.
Verhit een middelgrote pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Fruit de sjalotjes, paprika en rode peper in de olie, zo'n 5 minuten, totdat alles zacht is. Voeg de knoflook, gember, laurier en steranijs toe en bak nog 2 minuten mee. Voeg een klein beetje water toe en dan de kerriepoeder, kaneel en tijm. Roer zo'n 30 seconden door, zodat de kerriepoeder een beetje roostert in de pan.
Doe het zout, de kokosmelk, water en de bonen in de pan. Leg het deksel op de pan en verhit alles 5 minuten. Voeg dan de agave en limoensap toe. Roer, proef en breng eventueel op smaak met meer zout of wat extra kerriepoeder. Draai het vuur uit en laat de curry 10 minuten met rust zodat de smaken kunnen trouwen. Haal de tijm, anijs en laurier uit de pan. 
Terwijl de curry rust stoom je de bakbananen in het stoom-apparaat. Stoom ze zo'n 5 minuten, tot de felgeel en zacht, maar toch stevig eruit zien. Haal de plakken uit de schil.
Serveer de curry met bijvoorbeeld rijst in een kom. Leg een aantal plakken bakbanaan erop. 

Eet smakelijk!

1 opmerking:

  1. Klinkt heerlijk en ziet er lekker uit! Ik ken de bakbanaan alleen als toetje, dit is een leuke variatie!

    BeantwoordenVerwijderen