02-05-2013

Chickpea Week! - Piccata

Het grappige aan af en toe Engelstalige kookboeken gebruiken is dat je veel leert over wat er in een land gebruikelijke ingrediënten of gerechten zijn. Termen worden terloops gebruikt, omdat de lezer er toch wel mee bekend is. Dat levert soms frustratie op bij mij, als niet native lezer.  Ingrediënten als 'liquid smoke', 'kosher salt', of verse 'chipotle' of 'jalapeño', zijn nu eenmaal niet een-twee-drie in Nederlandse winkels te koop. Ook al kan ik vaak wel een vervangend ingrediënt bedenken, of het gevraagde gewoon weglaten, ik heb altijd het gevoel niet het volledige gerecht te ervaren. Gelukkig leidt onbekendheid soms ook tot nieuwe weetjes, inzichten of simpelweg nieuw kookrepertoire. Zoals in het geval van piccata (of picatta, over de spelling wordt getwist). Het recept begon nog net niet met: 'Je hebt je eerste piccata waarschijnlijk met dit of dit, of daar of daar gegeten,' maar verder ging het er helemaal van uit dat ik in the know was. Na dit gerecht gemaakt te hebben, en de bescheiden wiki-entry gelezen te hebben (geen Nederlandse vertaling), weet ik wat piccata inhoud. Een vooral zeer smakelijk gerecht, in deze veganistische versie met overheerlijke kikkererwten en dus uitermate geschikt voor de Chickpea Week!


Chickpea Piccata - naar een recept van Isa Chandra Moskowitz uit Appetite for Reduction (6 personen)

 

1 theelepel olijfolie
2 sjallotjes, in dunne ringen gesneden
6 tenen knoflook, in dunne plakjes
2 eetlepels broodkruim*
1/2 liter groentenbouillon
85 milliliter droge witte wijn
versgemalen zwarte peper, naar smaak
flinke snuf gedroogde tijm
1 blik kikkererwten (groot 400 gram netto, uitgelekt
35 gram kappertjes, met een klein beetje vocht
3 eetlepels versgeperst citroensap
75 gram rucola

Verhit een grote (braad)pan op middelhoog vuur. Sauteer de sjalotjes en knoflook in de olie, ongeveer 5 minuten, tot ze goudbruin zien. Voeg de broodkruim toe en rooster dit al roerend voor zo'n 2 minuten. Het moet wat donkerder kleuren.
Voeg de groentenbouillon, wijn, zout, peper en tijm toe. Zet het vuur hoger en breng het geheel aan de kook. Laat de saus voor ongeveer de helft inkoken, door het geheel zo'n 7 minuten aan de kook te houden. 
Zet dan het vuur laag en voeg de kikkererwten toe. Warm ze zo'n 3 minuten mee, voeg de citroensap toe en zet het vuur uit. 
Serveer de piccata over een bedje van rucola, eventueel met aardappelpuree of Caulipots (recept volgt!). 

Eet smakelijk!

* dit kun je gemakkelijk zelf maken door een sneetje oud brood te drogen. Laat het een middag op de vensterbank liggen, zodat het mooi uitdroogt. Verkruimel het daarna met je handen. De kruimels mogen voor dit gerecht best grof zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten