21-05-2013

Con Tortilla, I Feel Fine!

Vorig jaar zomer, toen ik in mijn veganistische periode deze soep voor het eerst maakte, wist ik al: Deze soep mag blijven. Voor altijd! Het concept is simpel. Neem een paar uitgesproken 'Tex-Mex' smaken en tover die om tot een gevulde soep. Bonen, tomaat, maïs, koriander, limoen en... de naamgever van het recept: Tortillachips. Het resultaat is een soep waarmee je je in de grensstreken van Mexico en de V.S. waant, waar je lam van de tequila, of de hitte, behoefte hebt aan vulling, pittige pepers (want afkoeling) en comfort. Met een pan vol maak je vele mensen blij. Beginnend bij jezelf.

Tortillasoup - naar recept van Isa Chandra Moskowitz uit Appetite for Reduction (6 personen)


1 theelepel olijfolie
1 kleine ui, in dunne halve ringen
2 rode pepers, zaadjes verwijderd en in dunne plakjes*
1 groene paprika, zaadjes verwijderd en in blokjes gesneden*
4 tenen knoflook, geperst
1/4 theelepel rode chilivlokken
1 theelepel zout
2 blikken hele gepelde tomaten
500 milliliter groentebouillon
2 handen vol tortillachips (naturel)
1 eetlepel gemalen komijn
1 blik pinto- of kidneybonen, afgespoeld en uitgelekt
155 gram maïskorrels uit blik/pot, uitgelekt
15 gram verse koriander, gehakt, plus extra als garnering
sap van 1 limoen

Verhit een grote (braad)pan op middelhoog vuur. Sauteer de ui, pepers en paprika in de olie tot de ui glazig is, zo'n 5 minuten. Gebruik wat bouillon of bakspray als de boel aan de pan kleeft. Voeg knoflook, chilivlokken en zout toe en bak 1 minuut mee.
Knijp de tomaten stuk met je handen boven de pot, voeg het sap toe en vul de lege blikken met bouillon. Giet de bouillon bij de pan (neemt gelijk de restjes tomatensap mee). Meng de komijn door de soep. Verkruimel de tortillachips met je handen en voeg toe aan de pan. Doe het deksel op de pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag als het geheel kookt en voeg de bonen, maïs en koriander toe. Laat zo'n 5 minuten koken. 
Voeg het limoensap en eventueel extra zout en peper toe naar smaak. Serveer in kommen en verkruimel hier nog wat tortilla chips boven en garneer met extra koriander. 

Eet smakelijk!    

* het originele recept vraagt om jalapenos en poblano pepers. Als je die kunt krijgen, te gek! Maar dit zijn meer Nederlandse supermarkt vriendelijke vervangers.     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten