12-08-2013

Oranje Soep!

Oranje. Kleur van voetbal en Koninginnedag. Kleur van 'ons' koningshuis. En de afgelopen weken ook de kleur in mijn keuken. Wortel, de oranje groente bij uitstek is dan ook enorm veelzijdig. Sap of soep, rauw of roosteren, in gratin of in gebak, het kan allemaal. Deze week drie oranje gerechten waarin ik vooral bospeen heb gebruikt, die deze zomermaanden volop verkrijgbaar is en op zijn best qua smaak. Winterpeen, het grootste deel van het jaar vele malen smaakvoller is dan de bos- of waspeen, is ook heel geschikt voor deze recepten. Waspeentjes kunnen ook heerlijk zijn, als snack tussendoor bijvoorbeeld, maar zijn helaas, veelal afhankelijk van het seizoen, soms wat waterig. Ik zou voor de twee andere opties gaan, maar experimenteer gerust met wat je kunt krijgen of in huis hebt. 

Wortel-Sinaasappel Soep - naar een recept uit Het Grote Vegetarische Kookboek (4 personen)


500 gram wortels (bos- of winterpeen)
30 gram boter
1,25 deciliter sinaasappelsap (liefst versgeperst, maar ongezoet uit pak of fles is ook prima)
1 - 1,25 liter groentebouillon
1 kleine ui, grof gehakt
3-4 theelepels verse tijm, of 1 theelepel gedroogde tijm
zout en versgemalen zwarte peper
crème fraîche of zure room, voor het serveren
nootmuskaat, voor het serveren

Maak de bospeen goed schoon, of schil de winterpeen (afhankelijk van welke je gebruik) en snijdt in plakjes. Verhit de boter en wortels in een grote (soep) pan op middelhoog vuur, zo'n 4 minuten. Roer af en toe. 
Voeg sinaasappelsap, bouillon en ui toe. Breng aan de kook en voeg de tijm, en zout en peper naar smaak toe. Zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat de wortel in ongeveer 20 minuten gaar worden. 
Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine. Laat in het laatste geval iets afkoelen en zorg in ieder geval dat je geen hete spetters op je krijgt. Warm het gepureerde geheel daarna nog een keer door, proef en breng verder op smaak. Serveer de soep met een lepeltje crème fraîche of zure room met wat nootmuskaat erover. 

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten