25-08-2013

Vegan Junkfood!

Mensen denken vaak, geheel onterecht, dat vegetariërs altijd gezond eten. Maar patat is ook vegetarisch?! Natuurlijk hebben de meeste vegetariërs een gezonde hang naar groenvoer (je moet iets eten), maar 'wij' houden ook van gemak. Broodjes gevuld met vegaburger, of falafel, zijn junkfood favoriet. Met je handen eten is zo lekker nonchalant, een tikje stoer zelfs. Dit veganistische something-in-a-bun gerecht is absoluut gezond, maar heeft toch de charme van puur fast food. Maak een pan vol, warm een paar broodjes in de oven en vullen maar. Eet ze, alleen of met meerderen, met je handen, terwijl je lekker voor de buis hangt. Of, op warme dagen buiten, naar de buren gluurt. Vergeet niet er dan een beetje stoer bij te kijken.

Portobello Pepper Steak Stew - naar een recept van Isa Chandra Moskowitz uit 'Appetite for Reduction'


2 theelepels olijfolie
330 gram seitan, in reepjes gesneden (bijvoorbeeld van het merk Vetara)
1 rode ui, in halve maantjes gesneden
1 rode paprika, zaden verwijderd en in reepjes gesneden
1 groene paprika, zaden verwijderd en in reepjes gesneden
flink snuf zout
2 portobello paddenstoelen, in reepjes gesneden
3 tenen knoflook, geperst
1/2 theelepel venkelzaad, gekneusd (met vijzel)
 1 theelepel gedroogde tijm
1/2 theelepel zout
1/4 theelepel chilivlokken
versgemalen zwarte peper
120 milliliter rode wijn
480 milliliter groentebouillon
3 eetlepels bloem

Verhit een grote, zware hapjespan op een middelhoog vuur. Sauteer de seitan met 1 theelepel olie ongeveer 5 minuten tot het iets geroosterd is. Schep de seitan uit de pan en zet apart. 
Sauteer de ui en paprika in dezelfde pan, met de snuf zout en de andere theelepel olie tot de paprika's beginnen te kleuren (ze mogen zelfs iets zwart blakeren als het je lukt), ongeveer 10 minuten. Voeg daarna de paddenstoel, knoflook, venkelzaad, tijm, zout, chilivlokken en zwarte peper toe. Sauteer nog 3 minuten, totdat de paddenstoelen hun vocht loslaten.
Voeg de rode wijn toe en breng aan de kook. Laat de wijn inkoken; dit gebeurt na ongeveer 3 minuten. Meng ondertussen in een maatbeker de groentebouillon en de bloem tot je een soort 'slurry' krijgt (oftewel, het mengsel iets dikker wordt). Gebruik desnoods iets meer bloem.* Voeg de 'slurry' toe aan de pan en zet het vuur laag. Doe de seitan bij de rest en laat de stoofpot nog iets indikken. Na zo'n 5 minuten krijg je een heerlijk iets ingedikt gerecht.
Serveer in bijvoorbeeld pitabroodjes, of op stevige bollen, met rijst of pasta, of gewoon on it's own.

Eet smakelijk!

* Mij lukte het niet echt om de 'slurry' textuur te krijgen zoals ik het in mijn hoofd had, maar het gerecht werd evengoed erg lekker. Dus: Lukt het niet, gewoon de bouillon bij de rest doen en je eet alsnog smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten