15-08-2013

Oranje Groenten!

Over wortels en oranje gesproken: Er gaat het verhaal dat wij oranjekleurige wortels eten vanwege de 'Oranjes'. Wortels komen in vele kleuren, maar juist de oranje wortel is groot geworden door de patriottische Nederlanders uit de Gouden Eeuw. Zij kruisten de eerste wortelsoorten net zo lang tot ze de intense oranje kleur hadden die wij nu kennen, als eerbetoon aan het 'huis van Oranje'. Je zou jezelf bijna op de borst kloppen van trots. 



Geroosterde worteltjes met feta, honing en peterselie - 1 persoon*


5 flinke bospenen, of dunne winterpenen
flinke scheut olijfolie
1/4 theelepel komijnpoeder
1/4 theelepel cayennepoeder
zout en versgemalen zwarte peper
stukje feta
paar takjes peterselie, grof gehakt
1 theelepel honing


Verwarm de oven voor op 220 graden. Was de bospeen, of schil de winterpeen. Je kunt bij de bospeen een stukje groen laten zitten voor de sier. Leg de penen in een ovenschaal, braadslee of op een bakplaat. Giet er een flinke scheut olijfolie over een bestrooi met het komijn- en cayennepoeder en eventueel zout en versgemalen zwarte peper. Meng door elkaar met je handen of door de schaal te schudden en leg in de oven. Bak de peentjes 30 minuten tot ze zacht en gaar zijn. Schud om de 10 minuten even door elkaar om plakken te voorkomen. 
Leg de peentjes op een bord en bestrooi met feta en peterselie. Druppel de honing gelijkmatig over de het geheel.

Eet smakelijk!

* aangezien dit een recept is voor één persoon zijn de maten een kwestie van voorkeur.  Pas het recept gerust aan aan eigen voorkeur, smaak en hoeveelheid personen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten