11-05-2013

Something Old, Something New

Aardappelpuree moet al bijna net zo oud zijn als de aardappel. Hoewel, ik vermoed dat bij de eerste pogingen tot het eten van aardappel gewoon een rauwe hap is genomen (met potentieel tragische afloop), moet al snel iemand bedacht hebben dat gekookte, tot puree gestampte aardappel misschien wel de ultieme vorm van pieper-consumptie is. Er zijn bijna net zoveel manieren om puree te maken als er soorten aardappel bestaan (nouja... bijna dan). Je kunt variëren met soort, kruiden en specerijen, met de wijze waarop je het geheel smeuïg maakt... Wiskundigen zullen een mooie klus hebben aan het uitzoeken van alle variabelen. Deze versie is een veganistische twist op gewone puree. Bloemkool en aardappel worden gestampt tot een vrij luchtige, licht smakende versie van de aardappel only puree. Ik geef het basisrecept, maar ook op deze 'Caulipots' zijn vele variaties te verzinnen. Die laat ik echter helemaal over aan de eigen maak, smaak & kookfantasie. Serveer met bijvoorbeeld de Piccata.

Caulipots - Bloemkool-Aardappel puree - naar recept van Isa Chandra Moskowitz uit Appetite for Reduction (4 personen)


700 gram kruimige aardappelen, in blokjes
500 gram bloemkool, in roosjes
1 eetlepel olijfolie
2 tot 4 eetlepel groentebouillon of kookvocht
1/2 theelepel zout
versgemalen zwarte peper

Zet de aardappel en bloemkool op in een ruime pan (met deksel) met een twee vingerkootjes water. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat de aardappel en bloemkool met het deksel op de pan zo'n 15 minuten koken, tot ze beide zacht zijn. Zodra de aardappel uit elkaar valt als je er met een vork in prikt zit je goed.  
Giet af, vang zo nodig wat kookvocht op als je geen groentebouillon gebruikt, en doe weer in de pan. Gebruik een stamper of vork om ze te grof te stampen. Voeg olijfolie toe, 2 eetlepel groentebouillon (of kookvocht), zout en peper en stamp fijner tot een puree. Mix met een vork de zout en peper goed door de puree. Als de puree te droog is kun je eventueel nog een eetlepel of twee aan bouillon of kookvocht gebruiken. 

Eet smakelijk!

Vooruit, toch een paar variaties:

Variatie 1: bak 4 tenen geperste knoflook, 2 theelepels gedroogde tijm en 1 theelepel gedroogde majoraan in de olijfolie tot de knoflook bruin wordt en meng dit door de 'Caulipots'.
Variatie 2: Meng 2 eetlepels versgeperst citroensap, 1 theelepel citroenrasp en een tak fijngehakte dille door de 'Caulipots'.
Variatie 3: Bak 1 eetlepel gehakte bieslook en 2 eetlepels gehakte bladpeterselie kort in de olijfolie en meng dit door de 'Caulipots'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten