14-05-2013

Spring Green! - Pasta met Groen(t)e Saus

Lente! Daar is hij dan. Lentegroen ontpopt zich langzaam. Een dunne waas van frisgroen loof slaat langzaam zijn armen om bomen en struiken. Geplante kruiden komen op, fruitbomen staan in volle bloei, tulpen krijgen eindelijk kleur en, misschien wel het allerbelangrijkst, het groente en fruit assortiment breidt zich gestaag uit, met vele, verse, lokale lekkernijen. Tijd voor een prachtig groen gerecht dus, met veel groene groenten en kruiden en, voor een hè-wat-proef-ik-daar accent, frisse citroen. Om onbekommerd van te genieten met een glas kraakheldere witte wijn. Lentegroen, laat je zien!

Tagliatelle met Venkel & Verse kruiden - naar recept van Sarah Brown uit Atrium Vegetarisch Kookboek (4 personen)


25 gram boter*
6 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
250 gram venkel, bol in kwarten en deze in plakjes gesneden, de stelen in plakjes
2 eetlepels citroenrasp
4 eetlepels gehakte peterselie
4 eetlepels gehakte basilicum
1 eetlepel venkelgroen
250 gram doperwten (diepvries)
350 gram gedroogde tagliatelle of 500 gram verse
Eventueel, Parmezaanse kaas en/of feta*

Breng een grote pan water aan de kook voor de pasta. Breng in een waterkoker, pannetje, of fluitketel, water aan de kook voor de doperwten. Maak ondertussen de 'saus'. 
Smelt de boter met de olijfolie in een koekenpan. Verwarm hierin de venkel en knoflook tot de venkel zachter wordt, zo'n 7-10 minuten. 
Kook, als het water voor de pasta kookt, de pasta volgens de verpakking, met een snufje zout. Doe de doperwten in een schaaltje en giet er kokend water over tot ze onderstaan. Laat zo'n 3-4 minuten warmen.  
Voeg, als de venkel zacht is, citroenrasp en kruiden toe en roer door de venkel & knoflook. Haal de pan van het vuur en voeg peper en zout naar smaak toe.
Giet de doperwten en pasta af. Roer beide door het venkel-kruiden mengsel en serveer, eventueel met Parmezaanse kaas, of wat verbrokkelde feta.

Eet smakelijk!

* Voor een veganistische versie kun je deze weglaten. Gebruik in dat geval iets meer olie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten