18-05-2013

Spring Green! - City of 'Roosjes'

Emerald City, de hoofdstad van Oz. Het land uit het bekende verhaal van De Tovenaar van Oz. Gek genoeg is dit waaraan ik moet denken bij deze soep. Misschien door de groene kleur. Misschien door de naam van het oorspronkelijke recept waarin het woord 'bistro' voorkomt. Een woord waarvan mijn gedachten gelijk afdwalen naar wiebelige tafeltjes met geruite kleedjes in knusse restaurantjes in grote, chique steden. Een stad van smaragd zou, mits echt bestaand, het toppunt zijn van chique & decadente grote stedenbouw. En deze groene soep zou niet misstaan in zo'n entourage. Gelukkig is de smaak heel aards en vertrouwd en brengt een hapje ervan je niet naar een magisch land aan het einde van de regenboog. Nee, het verhaal van Oz in de stad van smaragd leert ons al: "There's no place like home." Precies de plaats waar ik deze romige-soep-zonder-room zou bereiden en eten. 


Bistro Broccoli Chowder - naar een recept van Isa Chandra Moskowitz uit Appetite for Reduction (6 personen)


1 ui, fijn gesnipperd
4 tenen knoflook, fijn gehakt
1 theelepel gedroogde rozemarijn
versgemalen zwarte peper
1/2 theelepel zout
450 gram vastkokende aardappel, geschild en in blokjes gesneden
225 gram pastinaak, geschild en in blokjes gesneden
500 gram broccoli, stam in dunne plakjes, top in kleine roosjes gesneden
1 liter groentebouillon
250 milliliter ongezoete amandel of sojamelk
1 zeer fijn gehakt broccoliroosje (ter garnering)
geroosterd amandelschaafsel (ter garnering)

Verhit een grote (braad)pan op een middelhoog vuur. Sauteer de ui in de olijfolie, zo'n 5 a 7 minuten, tot deze zacht is. Voeg de knoflook, rozemarijn, peper en zout toe en bak 1 minuut mee. Schenk de groentebouillon in de pan en voeg de aardappel en pastinaak toe. Doe het deksel op de pan en breng aan de kook. Zet het vuur lager als het kookt en laat de soep 10 minuten pruttelen. Voeg daarna de broccoli toe en laat nog eens 20 minuten door pruttelen. 
Schenk de amandel of sojamelk erbij en warm dit even door. Zet het vuur uit en schenk de helft van de soep in een aparte pan of kom. Pureer de andere helft met een staafmixer tot een dik en romig geheel. Voeg dan de rest van de soep weer bij. 
Proef, breng eventueel op smaak en serveer met wat fijngehakte broccoli en geroosterd amandelschaafsel. 

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten