07-12-2013

Popeye's Secret

Diepvriesgroenten hebben niet zo'n heel goede naam. Een beetje onterecht, want qua vitaminen hoeven ze niet onder te doen voor verse groente en het is ook een manier om 'uit het seizoen' te eten, zonder dat iets ingevlogen hoeft te worden. Toch gebruik ook ik ze niet vaak. Doperwten en tuinbonen sieren vaak mijn minuscule vriesvakje, maar andere groenten haal ik vers. Zo ook spinazie. Dit recept wees mij echter op het gemak van diepvriesspinazie, de grof gehakte versie. Geen gewas en uitzoekwerk vooraf, gewoon het pak open en bijvoegen. Tijdwinst! Qua smaak misschien niet het origineel maar zeker goed. Tijd voor een groter vriesvak? 

Aardappel-Spinaziecurry - naar een recept van Isa Chandra Moskowitz uit Appetite for Reduction (6 personen)


2 theelepels plantaardige olie (zoals maïskiemolie)
1 eetlepel geel mosterdzaad
1 kleine ui, fijn gesnipperd
4 tenen knoflook, geperst
2 eetlepels vers geraspte gember
1/4 theelepel chillivlokken
2 pruimtomaten, gehakt
1 eetlepel kerriepoeder
1 theelepel gemalen komijn
1/2 theelepel zout
1/2 liter groentebouillon
900 gram vastkokende aardappel, geschild of gewassen, in blokjes
450 gram grof gehakte diepvriesspinazie
1 eetlepel versgeperst limoensap

Verhit een grote (braad)pan op een middelhoog vuur. Gebruik 1 theelepel olie en smeer met spatel over de bodem uit. Voeg het mosterdzaad toe en doe het deksel op de pan. Laat de zaadjes ongeveer 1 minuut poppen*. Als de zaadjes niet poppen, zet dan het uur iets hoger. Haal het deksel van de pan, voeg de 2e theelepel olie toe en bak de ui tot deze glazig is, ongeveer 5 minuten. Gebruik eventueel wat extra olie als de ui blijft plakken. Voeg de knoflook, gember en chillivlokken toe en bak nog een minuut mee. Doe de tomaat in de pan en kook zo'n 3 minuten mee. De bodem zal nu minder plakken. Voeg de specerijen en zout toe en meng alles goed door elkaar.
Voeg de aardappel met de groentebouillon toe. Zet het vuur wat hoger, doe het deksel op de pan en breng aan de kook. Zet het vuur lager zodra het kookt en kook de aardappel 15 minuten onder af en toe roeren. 
Doe de spinazie bij de aardappel in de pan en meng goed. Doe het deksel weer op de pan en kook zo'n 5 minuten, zodat de spinazie ontdooit. Meng goed, en kook daarna nog 10 minuten. De spinazie wordt zo lekker zacht en de aardappel gaar. Voeg als laatste de limoensap toe, roer en serveer de curry met bijvoorbeeld naan- of pitabroodjes.

Eet smakelijk!

* Klinkt gek, maar als je het doet weet je wat ik bedoel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten