03-12-2013

Sexy Bloemkool?

Bloemkool is een groente met weinig sex appeal. Maagdelijk wit, milde smaak, volop verkrijgbaar (het hele jaar door), dus weinig exotisch; een vrij saai imago. Onterecht! Bloemkool is namelijk enorm veelzijdig en geschikt voor veel meer dan alleen een kaassausje! Tijd voor een make-over. Tover de bloemkool om tot een duizend-en-één-nacht sprookje. Mysterieus, zwoel en geëmancipeerd. Het vergt wat werk, maar ik verzeker je dat je bloemkool nog nooit zo verleidelijk hebt gevonden.

Bloemkool met amandelen, rozijnen en safraan - naar een recept van Mark Bittman uit De Dikke Vegetariër (4 personen)


1 bloemkool, in roosjes
bloem (voor het paneren)
2 of 3 eieren, los geklopt in een kom
120 gram paneermeel of 50 gram vers broodkruim, voor het paneren
4 eetlepels boter of 60 milliliter olijfolie
zout en versgemalen zwarte peper
mespuntje saffraan
40 gram amandelen, gehakt
35 gram rozijnen (blauwe of gele)
peterselie, gehakt, voor de garnering
partjes citroen, voor  erbij (naar keuze)

Zet een grote pan water op en breng aan de kook. Blancheer de bloemkool hierin zo'n 5 minuten, giet af en laat schrikken onder de koude kraan. Laat de bloemkool uitlekken.
Haal elk bloemkoolroosje achtereenvolgens door de bloem, het ei en het paneermeel. Veganisten kunnen het ei weglaten en halen de roosjes alleen door het paneermeel (stevig aandrukken). 
Verhit de boter of olie in een pan op een middelhoog vuur. Als de boter gesmolten is, of de olie heet, voeg je de bloemkoolroosjes toe. Zet het vuur iets lager, zodat het paneermeel niet verbrand, maar mooi gelijkmatig bruin kleurt. Voeg de mespunt saffraan, de amandelen en de rozijnen toe. Bak de bloemkool zo'n 8 tot 12 minuten mooi goudbruin. Bestrooi tijdens het bakken met wat peper en zout. Serveer warm met wat gehakte peterselie en eventueel een partje citroen.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten